Dalende vraag tast vacaturestroom niet aan

Sombere berichten over een dalende vraag naar automatiseringsdiensten ten spijt was de behoefte aan IT'ers in 2000 vrijwel even groot als een jaar eerder.

De groei in de sector is met 8 procent nog steeds hoger dan in andere sectoren, aldus brancheorganisatie Fenit. "Het duurt lang voordat minder groei zich vertaalt in minder vacatures."
Opvallend is de trend dat meer en meer ict'ers voor zichzelf beginnen. Zo bleek uit de jongste conjunctuurtest van het Centraal Bureau voor de Statistiek begin november dat bij 10 procent van de bedrijven in de sector Computerservices en IT-technologiebureaus het aantal personeelsleden afnam. Tegelijkertijd signaleerden de Kamers van Koophandel een stijging van het aantal nieuwe bedrijven in dezelfde sector. Eind oktober hadden zich al meer dan 1200 nieuwe bedrijven ingeschreven bij de KvK - waarvan een groot deel eenmansbedrijfjes.
Ook het aantal initiatieven om de freelancers te organiseren groeide. Websites als Freelancer.nu, Interimnow en IT-contracts bieden freelancers gelegenheid opdrachten te werven. Andere sites bieden verzekeringen en leasecontracten. Een tiental freelancende IT'ers begon dit jaar onder de naam Free-IT een maatschap.
De lokroep van het zelfstandigenbestaan is sterk. Dat is ook de indruk van Fenit-woordvoerder Machiel de Rooij. Leden van de brancheorganisatie nemen volgens hem steeds vaker freelancers in de arm. De trend is een tegenhanger van de vlucht in een vaste baan, die optreedt in slechte tijden, denkt De Rooij. "Zo lang het goed gaat, kunnen IT'ers zo de leuke klussen eruit pikken."
Dankzij de meer dan gemiddelde groei van de sector blijft de vraag naar IT'ers hoog, voorspelt hij. Wel liep volgens Fenit het tekort aan automatiseerders in de loop van dit jaar terug van 12.500 naar 11.500.
Automatiseerders zagen hun bruto beloning toenemen met 12 procent, stelt Joost Emke van management-consultants De Breed & Partners. De persoonsgebonden beloning komt meer voor, ziet Emke. Vorig jaar gaf 34 procent van de deelnemers aan het beloningsonderzoek van De Breed aan dat individuele prestaties er nauwelijks toe deden. Dit jaar is dat 28 procent. Per functiegroep loopt volgens hem de beloning terug. Een systeembeheerder begint nu met een iets lager salaris dan een jaar eerder.
De krapte is terug te zien in het dalen van het gemiddelde opleidingsniveau van automatiseerders. Vorig jaar gaf 19 procent van de deelnemers aan het onderzoek van De Breed aan maximaal een mbo-opleiding te hebben. Dit jaar is dat het niveau van 29 procent van de deelnemers. Emke: "Bedrijven leggen bij het aannemen van nieuw personeel de lat wat lager, blijkbaar."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.