Nasdaq sluit beursweek in mineur af

Vorige week leek erop of de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq aan een structureel herstel was begonnen.

Maar vrijdag werd alle optimisme gesmoord in een verlies van de Nasdaq Composite Index van 5 procent op 2424,05 punten.
Afgelopen woensdag werd op de Nasdaq de opgaande lijn ingezet, maar zowel macro-economische indicatoren als winstwaarschuwingen van enkele tech-trendsetters gooiden roet in het eten. Vooral de berichten dat de Amerikaanse economie niet alleen te lijden heeft van een dalende industriële productie maar ook van een stijgende inflatie, zorgden voor extra twijfel onder de beleggers. De toename van de inflatie brengt met zich mee dat de Federal Reserve niet zonder risico tot een nieuwe renteverlaging kan besluiten en dat laatste is nu juist hetgeen waar de risicogevoelige techsector baat bij zou hebben.
Op bedrijfsniveau was het vooral de Canadese producent van glasvezel- en telecommunicatie-apparatuur Nortel dat voor de nodige onrust zorgde. Het aandeel verloor maar liefst 33 procent op 20 dollar, nadat het donderdag nabeurs een verlies aankondigde over het eerste kwartaal van 0,04 dollar per aandeel. Analisten waren eerder nog uitgegaan van een winst van 0,16 dollar per aandeel. Nortel verwacht bovendien slechtere resultaten voor de nabije toekomst en heeft als maatregel aangekondigd tienduizend werknemers te zullen ontslaan. In het kielzog van Nortel verloren ook branchegenoten als JDS Uniphase (-21 procent) en Lucent (-7 procent) fors terrein.
In de computersector kregen vooral PC-leverancier Dell en Hewlett-Packard forse klappen. Dell boekte weliswaar een nettowinst van 2,18 miljard dollar over het afgelopen boekjaar - een stijging van 28 procent vergeleken met het jaar ervoor - en een omzet van 31,9 miljard dollar (plus 26,2 procent), maar het concern verwacht een forse terugval van zowel omzet als winst in de komende periode. De PC-leverancier heeft aangekondigd flink te gaan bezuinigen, onder andere door het schrappen van zeventienhonderd banen. Maar dat kon niet verhinderen dat het aandeel Dell met 6 procent terugviel naar 23,5 dollar. Ook Hewlett-Packard zit in het verdomhoekje: over het eerste kwartaal viel de nettowinst terug naar 328 miljoen dollar, een verlies van 59 procent, en de omzet bleef steken op 11,9 miljard dollar tegen 11,7 miljard dollar over dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel HP moest met 9 procent terug naar 33,1 dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-19T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.