Damrak in mineur na Amerikaans rentebesluit

Het Damrak leek dinsdag nog redelijk in zijn nopjes met het besluit van de Federal Reserve de rente met een half procentpunt te verlagen.

Maar gisteren kwam de aap uit de mouw. Kennelijk hadden veel beleggers toch gerekend op een omvangrijkere renteverlaging, in de orde van grootte van 75 basispunten. In navolging van Wall Street gleed vervolgens dan ook de belangrijkste graadmeter, de AEX, verder af. Dit keer bedroeg het verlies 2 procent naar 542,08 punten.
Vooral in de telecommunicatiesector was het malaise troef. Telecommer KPN, dat gisteren nog licht terrein won door positieve berichten over een mogelijke verlichting van de schuldenlast, verloor gisteren maar liefst 7,9 procent op 11,18 euro. Sinds drie jaar heeft KPN niet zo laag gestaan. Ook KPNQwest moest bijna 6 procent terug op 12,95 euro. Voor Versatel was het helemaal een doemdag. Het telecomfonds verloor maar liefst 7,21 procent op 6,82 euro en beleeft tot dusverre nauwelijks plezier aan zijn recente AEX-notering.
Kampioen-verliezer onder de techfondsen was kabelaar UPC. Het aandeel ging zwaar onderuit, nadat bekend werd dat de toezichthouder op het telecommunicatieverkeer, Opta, en de Nederlandse Mededigingsautoriteit (NMa) UPC wellicht willen dwingen zijn netwerk open te stellen voor de concurrenten. Uiteindelijk belandde het aandeel UPC met een verlies van 14,4 procent op een niet eerder vertoonde bodemnotering van 8 euro.
In de telecommunicatiesector vielen de raakste klappen, maar ook de techzwaargewichten moesten een stapje terug doen. Zo sloot Philips 6 procent lager op 30,20 euro en moest Asml bijna 1 procent inleveren op 23,50 euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-22T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.