Ericsson saneert, Nokia incasseert

Terwijl het Zweedse Ericsson kampt met zwaar tegenvallende resultaten, kan het Finse Nokia opnieuw een winststijging melden.

Beide Scandinavische concerns maakten eind vorige week hun kwartaalresultaten bekend. Ericsson had al eerder gewaarschuwd voor magere resultaten en maakte die waarschuwing ook meer dan waar. Het kwartaalverlies liep naar 1,18 miljard gulden. Vorig jaar maakt het Zweedse telecomconcern rond deze tijd nog een winst van 1,46 miljard gulden. Ericsson gaat als maatregel, zoals eerder aangekondigd, een groot aantal banen schrapen van de 105 duizend medewerkers wereldwijd.
Ericsson's grootste problemen zitten in de productie van GSM's. Het concern heeft deze uitbesteed aan het Aziatische Flextronics. Inmiddels is bekend dat Ericsson in vergaande onderhandelingen is met Sony over een mogelijke GSM-joint venture. In ieder geval hebben beide concerns te kennen gegeven samen te willen werken op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en marketing.
Vergeleken met Ericsson kan Nokia op aanzienlijk rooskleuriger resultaten rekenen. De winst steeg over het afgelopen kwartaal met 9 procent naar 2,1 miljard gulden. Toch moet ook de Finse koploper in mobiele telefoons zijn prognose voor de toekomst licht naar beneden bijstellen. Eerst ging Nokia nog uit van een verkoopstijging tussen de 25 en 35 procent, maar inmiddels is deze bijgesteld naar 20 procent. De Finnen gaan er nu vanuit dat wereldwijd dit jaar maximaal 500 miljoen mobieltjes over de toonbank zullen gaan.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-23T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.