Computerproducent Dell belandt in het rood

Dell heeft over het fiscale tweede kwartaal een verlies moeten incasseren van 101 miljoen dollar. Wel is Dell de grootste pc-leverancier ter wereld geworden.

De Texaanse computerproducent kampt, net als zijn concurrenten, met een sterk verminderde vraag naar personal computer en ondervindt in zijn resultaten tevens hinder van de industriebrede prijzenoorlog, die het overigens zelf heeft aangezwengeld. Dell heeft door zijn scherpe prijspolitiek wel meer marktaandeel kunnen veroveren en is mede daardoor Compaq voorbijgestreefd als de wereldwijd grootste pc-producent.
In het verlies van Dell, dat overigens het eerste is sinds acht jaar, is een omvangrijke bijzondere last van 742 miljoen dollar verwerkt. De extra kosten waren onder meer nodig voor het schrappen van drieduizend banen en het saneren van de productiecapaciteit. Zonder de extra kosten zou Dell over het derde kwartaal een nettowinst hebben geboekt van 433 miljoen dollar, hetgeen nog altijd aanzienlijk lager is dan de 603 miljoen dollar die Dell over dezelfde periode vorig jaar verdiende.
Dell boekte over het derde kwartaal een omzet van 7,61 miljard gulden, 1 procent lager dan de 7,67 miljard dollar over dezelfde periode vorig jaar. De computerproducent verwacht voor het huidige derde kwartaal weinig verbetering in de resultaten. Vermoedelijk komt de omzet volgens Dell 10 procent lager uit dan de 8,26 miljard dollar over dezelfde periode vorig jaar. "We zien nog weinig tekenen voor een sterk aantrekkende vraag in het derde kwartaal," aldus topman Michael Dell, die overigens wel verwacht dat de vraag van zakelijke gebruikers naar pc's begin volgend weer zal aantrekken. Het pc-park dat vlak voor de millenniumwisseling werd aangeschaft, is dan namelijk langzaam maar zeker aan vervanging toe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-17T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.