Philips krijgt rakere klappen dan verwacht

Philips heeft over het derde kwartaal nog slechter gepresteerd dan was voorspeld.

Vergeleken met het voorgaande kwartaal is het nettoverlies met 4 procent opgelopen naar 799 miljoen euro. Vorig jaar boekte het elektronicaconcern over dezelfde periode nog een nettowinst van 2,1 miljard euro. Bovendien hadden analisten rekening gehouden met een nettoverlies dat ergens rond de 588 miljoen euro zou schommelen. Ook de omzet daalde aanzienlijk: met 23,3 procent naar 7,2 miljard euro. Vorig jaar boekte Philips rond dezelfde tijd nog een kwartaalomzet van 9,4 miljard euro.
 
In juli verwachtte Philips over het gehele jaar 2001 nog netto break-even te zullen draaien of slechts een gering verlies te zullen lijden. Maar de aanhoudende economische vertraging, de kwakkelende vraag naar it-producten en de aanslagen in de VS, hebben het gematigd positieve prognoseplaatje danig verstoord. Het is dan ook geen verrassing dat het elektronicaconcern zich gaat richten op het versneld doorvoeren van reorganisaties en het nog agressiever beheersen van de kosten.
 
Opnieuw waren het de divisies Halfgeleiders en Componenten die Philips de raakste klappen bezorgden. Door de aanhoudend slechte marktomstandigheden in de telecom- en pc-sector is de vraag naar chips, pc-beeldschermen en displays voor mobiele telefoons scherp gedaald. Bovendien is er in deze sectoren sprake van een aanhoudende prijserosie.
 
Bij de divisie Componenten daalde de omzet met 63 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De divisie Halfgeleiders moest een omzetdaling melden van 43 procent. De bezettingsgraad bij deze divisie is over het derde kwartaal uitgekomen op 36 procent, terwijl minimaal circa 60 procent nodig is om winst te kunnen boeken. Ook de Halfgeleidertak kampt in toenemende mate met prijserosie. De prijzen van chips zijn door de moordende concurrentie gemiddeld sterk gedaald en daarmee de winstmarges die op de verkochte producten kunnen worden geboekt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-16T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.