Japanse it-giganten scoren in de min

De indicatoren voor de Japanse it-industrie kleuren nog steeds dieprood. Dat bewijzen de halfjaarcijfers van twee toonaangevende computerproducenten Toshiba en Nec.

Toshiba boekte een verlies van een miljard dollar over het eerste fiscale halfjaar, terwijl de omzet met 11 procent terugviel naar twintig miljard dollar. Het concern heeft verklaard extra haast te zetten achter de eerder aangekondigde sanering van drieduizend banen binnen de halfgeleiderdivisie. Oorspronkelijk zou deze herstructurering in 2004 moeten worden afgerond, maar nu wordt als deadline maart 2002 aangehouden.
 
Nec leed over het eerste fiscale halfjaar een verlies van 82 miljoen dollar, terwijl het over dezelfde periode vorig jaar nog een winst boekte van 57 miljoen dollar. De Japanse computerproducent boekte een klein omzetverlies naar rond de 19 miljard dollar.
 
Beide concerns tonen weinig vertrouwen in de nabije toekomst. Door de wereldwijde terugval in de vraag naar it-producten en -diensten en de nasleep van de aanslagen in de VS verwachten zowel Nec als Toshiba een verdere terugval van de resultaten over het komende kwartaal. Een bijkomend probleem voor de Aziatische it-producenten is, dat ze nog meer dan hun Europese en Amerikaanse concurrenten zijn getroffen door prijserosie op hun producten. Dit is het gevolg van de competitie met andere Aziatische rivalen die steeds verder beknibbelen op de loonkosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-29T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.