Herstructurering chipsindustrie duurt voort

De eerste gesprekken tussen Micron en Hynix verlopen succesvol. Waarschijnlijk vormen zij in januari een alliantie. De chipsindustrie herstructureert.

Hynix is wereldwijd de op twee na grootste chipsmaker. Aangezien hoge bomen veel wind vangen, is dit Koreaanse bedrijf het afgelopen jaar flink in de problemen gekomen. In 2001 zijn de prijzen van geheugenchips in een vrije val geraakt en daarmee zijn de resultaten van de ondernemingen in de industrie zwaar onder druk komen te staan. Een sanering blijkt onvermijdelijk.
 
Zo heeft Toshiba afstand gedaan van zijn geheugenchipdivisie (inclusief haar fabriek in de VS) door die grotendeels te verkopen aan Micron. De prijs van deze transactie is niet bekendgemaakt.
 
Enkele weken geleden zijn Micron en Hynix rond de tafel gaan zitten om een strategische alliantie te bespreken. De vorm van die samenwerking is nog steeds niet bekend; een fusie wordt niet uitgesloten.
 
In elk geval is wel zeker dat de gesprekken positief verlopen en dat in januari handtekeningen onder een contract gezet worden. Voor Micron biedt de samenwerking (zoals gezamenlijk onderzoek en marketing) een buitenkansje om voet aan wal te zetten op 's werelds groeimarkt nr. 1: Azie.
 
Ook de Japanse chipfabrikanten Nec en Fujitsu zullen het jaar 2001 met rode cijfers afsluiten. Nec had al besloten zijn fabriek in Schotland per april 2002 te sluiten om de kosten in de hand te houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-27T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.