ICT-winnaars en verliezers van 2001

Aan het eind van het jaar verschijnen de 'lijstjes'; zo ook de winnaars en verliezers in de ict-sector. IBM en Microsoft winnen, HP en Bertelsmann verliezen.

Dit Amerikaanse lijstje is te vinden ophttp://www.dotcomscoop.com/2001.html en is opgesteld door Ben Silverman na raadpleging van zijn collega-redacteuren bij dotcomscoop. Zij bedienen zich van een aantal maatstaven, waaronder aandelenkoersen, om te bepalen of een bedrijf bij de winnaars, dan wel bij de verliezers hoort.
 
We pikken er een paar uit. De veilingsite Ebay behoort duidelijk tot de winnaars. Volgens Silverman is topvrouw Meg Whitman bekender dan de keizerin der tv-praatshows Oprah Winfrey en de machtigste zakenvrouw van de VS met "een aandelenkoers om dat te bewijzen".
 
Carly Fiorina, HP's topvrouw, daarentegen zit aan de andere kant van het spectrum. Mocht de fusie met Compaq niet doorgaan, dan is het met haar gedaan.
 
Microsoft behoort duidelijk tot de winnende groep. Niet vanwege technische hoogstandjes of marktaandelen. Nee, omdat Bill Gates' juridische staf blijkbaar nog beter presteert dan O.J. Simpsons ' dream team'. In een verwijzing naar de juridische gevechten die Bill Clinton heeft moeten voeren: "Als Clinton van teflon is, dan is Gates onzichtbaar."
 
IBM doet het ook goed in het lijstje. Volgens Silverman omdat er weinig verandert bij het bedrijf, en dat is in het turbulente jaar 2001 blijkbaar een verdienste. Met Cisco had hij enigszins moeite. Het bedrijf is onder de winnaars geschaard, eenvoudigweg omdat het in elk geval niet bij de verliezers hoort.
 
Europese bedrijven? Bertelsmann heeft het volgens Silverman op alle fronten verbruid. En dat zal in 2002 nog doorgaan. Om die stelling te bewijzen, heeft hij slechts een woord nodig: Napster.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-27T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.