Sun ziet schikking Microsoft als overwinning

Sun Microsystems heeft zich in een reactie erg tevreden getoond over de Java-deal met Microsoft. Woensdag werd duidelijk dat Microsoft na een rechtszaak van meer dan drie jaar de handdoek in de ring gooit.

Twistpunt was het gebruik van de licentie voor de computertaal Java, die toepasbaar is in alle computersystemen. Beide partijen zijn een schikking overeengekomen, waarbij Microsoft aan concurrent Sun een bedrag van 20 miljoen dollar betaalt.
Volgens Sun heeft Microsoft de voorwaarden van de technologie zodanig gewijzigd dat deze alleen nog met het besturingssysteem Windows functioneert. Volgens de schikking mag Microsoft Java nog zeven jaar in de bestaande producten toepassen, maar dat geldt niet voor toekomstige producten.
In een reactie zegt Sun de schikking te beschouwen als een overwinning en dat de Java-technologie hierdoor kan uitgroeien tot een algemeen bruikbare architectuur. Topman McNealy van Sun: "De gebruikers willen één Java-technologie: één handelsmerk, één werkwijze en één platform. Dat hebben we bereikt." Particia Sueltz, vice-president van desoftware systems group bij Sun, verklaarde dat het bedrijf in het proces niets heeft weggegeven. "Microsoft betaalt ons een cheque van 20 miljoen dollar, ze mogen slechts de oude versie van onze Java-technologie gebruiken en ze kunnen de technologie niet gebruiken voor .NET."
Microsoft daarentegen verklaarde in een reactie, dat onafhankelijke software-ontwikkelaars en partners geen enkele belemmering kennen Java voor de .NET-architectuur te gebruiken. Bovendien is bekend dat Microsoft inmiddels werkt aan een computertaal die Java op den duur moet vervangen. Uit een reactie van Microsoft Benelux blijkt dat het bedrijf aan de productmarketing rond Java-enabled voorlopig niets zal veranderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-25T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.