Rustige start voor Umts in Japan

NTT Docomo start zijn Umts-dienst in Japan onder de naam Foma in mei. Maar er zijn nog vrijwel geen toestellen.

Elf fabrikanten schreven op het project in en twee fabrikanten denken ook echt in mei een toestel te kunnen leveren. Het gaat hier om Matsushita en NEC. Samen zullen ze vier toestellen op de markt brengen. Eén van die toestellen is speciaal geschikt voor het versturen en ontvangen van video.
Keji Tachikawa, de grote baas van Docomo, zegt dat er elf contracten gesloten zijn voor toestellen die bij de lancering van het net leverbaar moesten zijn. Sommige leveranciers hebben volgens hem nog zeker twee jaar nodig om die toestellen te ontwikkelen. Vooral het ontbreken van Nokia is een slag in het gezicht van de Finnen. Zij hebben jaren met Docomo gewerkt aan het Umts-net en er hevig in geïnvesteerd.
Het duurt 1,5 keer langer om een Umts-apparaatje te maken dan een 'gewoon' mobieltje. De zuivere kostprijs ligt drie tot vier keer hoger dan die van een gewone Wap-GSM. Docomo verwacht het eerste jaar 150 duizend Foma-mobieltjes te verkopen aan trendsetters.
Docomo meldt dat Foma een heel langzame starter zal zijn en dat de dienst de komende jaren nog niet breed gebruikt wordt. Het Japanse bedrijf ziet de zakenwereld vooraan staan om een abonnement te nemen. Pas in het jaar 2004 zijn er naar verwachting twee miljoen gebruikers.
Foma is overigens geen landelijk dekkend net. Voorlopig beperkt het zich tot de drie grote industriële gebieden in Japan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-15T00:00:00.000Z Dirk Ringenoldus
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.