Chipgiganten broeden op draadloze processor

De complete communicatie-industrie heeft geschokt gereageerd op NTT Docomo's uitstel van de introductie van de eerste commerciële 3G-service.

De belangrijkste spelers komen eind van dit jaar vrijwel allemaal met nieuwe draadlozewideband chips die het gebruik van 3G volgens analisten pas echt interessant maken. Op dit moment zijn de draadloze apparaten vrijwel allemaal nog uitgerust met conventioneledigital signal processors (dsp's), maar dat gaat veranderen. Intel, dat de afgelopen jaren miljarden dollars heeft gespendeerd aan het vergaren van dsp-bedrijven en draadloze technologie, is van plan aan het einde van het jaar een nieuwe hoogwaardige processor te lanceren, die helemaal geknipt is voor de mobiele markt en het programmeurs gemakkelijker maakt draadloze applicaties te ontwikkelen.
Intel krijgt gezelschap van Texas Instruments dat van plan is komende herfst zijn open multimedia application platform (Omap)-chips te lanceren. Omap stelt software-ontwikkelaars in staat draadloze applicaties te ontwikkelen voor populaire besturingssystemen, zoals Microsoft's CE of Symbian's Epoc.
Ook andere chipleveranciers staan in de startblokken met processoren voor de nieuwe generatie draadloze apparatuur. Daarbij gaat het onder meer om Agere en Motorola en om diverse Japanse technologiegiganten. Zo wil Toshiba, Japan's grootste chipleverancier, komende herfst starten met leveren van een energiezuinige Mpeg4-chip, die kan worden gebruikt voor onder meer mobiele videoconferenties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-26T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.