'Badtrans'-virus waart rond in nieuw variant

Wereldwijd zijn enkele honderden computers getroffen door het 'Badtrans.b'-virus, een variant op de 'Badtrans'-worm die in april voor het eerst toesloeg.

De '.b'-extensie in de naam de van de nieuwe worm, staat voor de 'bad data transmission'-boodschap die het bij zijn slachtoffers aflevert. Het Britse e-mail scanningsbedrijf MessageLabs heeft het virus afgelopen vrijdag ontdekt. Met name Groot-Brittannië is volgens de eerste berichten zwaar getroffen door 'Badtrans.b'. Maar antivirus-bedrijven als Network Associates en McAfee hebben de afgelopen dagen wereldwijd ook al enkele honderden meldingen ontvangen. De meeste schade werd gemeld door thuisgebruikers en kleinere bedrijven, die over het algemeen minder snel dan de grotere, zakelijke gebruikers, de nieuwste antivirus software hebben geïnstalleerd.
 
Het grootste verschil van 'Badtrans.b' met de oorspronkelijke 'Badtrans' ligt in de bestands- en onderwerpnamen die het draagt: de nieuwe versie kan talrijke verschillende bestandsnamen dragen. Net als de meeste andere wormen, verspreidt het zichzelf via adressen in het Microsoft Outlook e-mailprogramma van het slachtoffer. De worm wordt geactiveerd op het moment dat de gebruiker het geïnfecteerde bestand opent. Daarnaast laat 'Badtrans.b', na infectie van de computer, een 'Trojaans Paard' achter, waardoor hackers via de 'achterdeur' toegang kunnen krijgen tot sommige computerprogramma's. Zodoende zijn ze in staat cruciale informatie zoals bijvoorbeeld paswoorden op te halen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-27T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.