Dell stopt verkoop Itanium-werkstations

Dell trekt de stekker uit zijn Itanium-werkstations. Het gaat om de Dell Precision Workstation 730.

Het besluit is een tegenvaller voor Intel, dat moeite doet om de verkoop van zijn 64-bit processor op te schroeven. Sinds de introductie afgelopen mei zijn er volgens Gartner Dataquest wereldwijd nog maar 1700 werkstations en 2600 servers verkocht die draaien op de Itanium-chip.
 
Ook IDC signaleert de slechte marktpositie van de Itanium. In het derde kwartaal draaide slechts 1 procent van de wereldwijd verkochte systemen op de 64-bit processor.
 
Pia Reippo, analist bij Gartner, vind het begrijpelijk dat Dell de werkstations de deur uit doet. "De verkoop is gedaald en Dell is afhankelijk van massaverkoop, met zo'n bedijfsmodel is het niet logisch om nu in deze markt te blijven. Waarschijnlijk wacht Dell op de introductie van de Itanium-opvolger McKinley en bekijkt het hoe de verkoop daarvan gaat, voordat het besluit zich weer op de 64 bit-markt te begeven."
 
Momenteel wordt die markt gedomineerd door Sun Microsystems, IBM en Hewlett-Packard, die alle systemen leveren gebaseerd op Unix en met hun eigen op Risc gebaseerde 64-bit chips.
 
De stap van Dell markeert Intels problemen met de algemene aanvaarding van de Itanium. De chipbakker uit Santa Clara heeft honderden miljoenen dollars en zeven jaar gespendeerd aan de ontwikkeling van de technologie, maar de lancering ervan werd geplaagd door verschillende vertragingen.
 
Ondanks de tegenslagen zegt een woordvoerder dat Intel tevreden is met de acceptatie van de processor. De verkoop stijgt naar verwachting wanneer de opvolger volgend jaar wordt gepresenteerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-18T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.