Toshiba stapt uit productie geheugenchips

De Japanse elektronicafabrikant Toshiba stopt met het produceren van geheugenchips. Het bedrijf is weggelopen van de onderhandelingen met de Duitse geheugenchipfabrikant Infineon. De twee wilden hun geheugenproductie samenvoegen in één of twee joint ventures.

Toshiba heeft nu besloten dit niet te doen en stopt in z'n geheel met het maken van geheugenchips. Het concern sluit zijn Japanse fabrieken en verkoopt zijn Amerikaanse productiefaciliteiten aan Micron Technology voor een onbekend bedrag. Die Amerikaanse geheugenproducent was reeds in onderhandeling met het noodlijdende Hynix uit Zuid-Korea.
 
De Japanse productiefaciliteit van Toshiba wordt volgens de officiële lezing op een laag pitje gezet. In de praktijk komt dit echter neer op het staken van de uitvoer van dram-chips, met name in gebruik in pc's. De productie van het lukratievere flash-geheugen, dat vooral dienst doet in consumentenelektronica als digitale camera's, zou mogelijk nog doorgaan.
 
De overheveling van de Amerikaanse dram-fabriek aan Micron signaleert de reeds lang voorspelde consolidatie in de halfgeleidermarkt. Die it-sector staat al geruime tijd onder druk, die nog vergroot is door de huidige economische dip.
 
Prijzen voor geheugenchips zijn de laatste maanden met 90 procent gedaald. Onderzoeksbureau Gartner schat dat de wereldwijde omzet uit halfgeleiders dit jaar uitkomt op slechts 8,5 miljard dollar. Dat is nog niet eenvijfde van de omzet die in piekjaar 1995 werd geboekt. Gartner voorspelt een verdere omzetteruggang in 2002.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.