Elektronische overheid is nog ver weg

De visie van de Nederlandse overheid op IT staat ver af van de realiteit. Voorlopig komt er niets terecht van Digitale Delta of elektronische overheid.

Eerst moet er een betere samenwerking komen tussen overheidsorganen, én een duidelijke implementatievisie. Dit blijkt uit een onderzoek van Giarte Media Group, uitgevoerd in opdracht van Roccade Public.
Terwijl de Nederlandse overheid pretendeert af te stevenen op digitale dienstverlening via internet aan bedrijven en burgers blijken er nog tal van obstakels te bestaan. Uit het rapport van Giarte komt naar voren dat eerst hard gewerkt moet worden aan afstemming van bedrijfsprocessen en integratie van informatiestromen, over de grenzen van organisaties heen. Nu is nog sprake van een eilandmentaliteit, zonder binding met de visie van de centrale overheid.
De onderzoekers hebben gesproken met 170 ICT-managers en beleidsmakers bij ministeries, in het onderwijs, bij regionale organisaties en bij zelfstandige bestuursorganen. Gemeenten zijn in het onderzoek buiten beschouwing gelaten. Volgens Marco Gianotten, algemeen directeur van Giarte, waren de ondervraagde ambtenaren blij dat ze eindelijk hun mening konden geven. De visie op IT van de landelijke overheid krijgt veel media-aandacht, terwijl er in de praktijk een diepe kloof gaapt tussen de beleidsmakers en de uitvoerders. Voor het onderzoek zijn, aldus Gianotten, juist niet de beleidsmakers van minister Roger van Boxtel ondervraagd.
De onderzoekers zijn in hun eindrapport nog mild geweest. Wilfred van Barneveld, projectmanager bij Giarte: "Zo'n onderzoek is natuurlijk altijd 'in opdracht van'. De scherpe kantjes zijn achterwege gelaten. Als ik verder zou gaan, zou ik de nadruk leggen ope-government. Dat dreigt vast te lopen in de diversiteit van de overheid. En daarmee druk ik me voorzichtig uit."
Uit het rapport komt naar voren dat de verbetering van de interne communicatie de hoogste prioriteit heeft bij de overheid. Dienstverlening aan burgers en bedrijven vormt niet het uitgangspunt. Internet wordt vooral gezien als een extra probleem, dat komt bij andere moeilijkheden als gebrek aan personeel, ontoereikende budgetten en gebrek aan implementatievisie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.