Groei 'publieke' IT minder dan 5 procent

De groei van IT-bestedingen in de publieke sector in Nederland ligt met minder dan 4,6% onder het Europese gemiddelde.

Desalniettemin geven de openbare voorzieningen in ons land in de periode 2000-2002 per hoofd van de bevolking 150 tot 199 euro uit aan automatisering. Op ditzelfde niveau zitten Luxemburg, Finland, Oostenrijk en Zwitserland. Erboven zitten (200 tot 249 euro) het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Noorwegen. Aan top staan, met meer dan 250 euro, Denemarken en Zweden. In Duitsland, België en Ierland liggen de bestedingen op 100 tot 149 euro per hoofd van de bevolking. In Spanje en Italië ligt dat op 70 tot 99 euro. En in Griekenland en Portugal tussen de 40 en 70 euro.
Dit blijkt uit onderzoek van Kable, een Londens bedrijf dat zich specialiseert in de elektronische overheid. De onderneming bestudeert de EU-lidstaten, aangevuld met Noorwegen en Zwitserland. Deze regio telt in het jaar 2000 386 miljoen inwoners. De overheden geven in dat jaar in zijn totaliteit 4,6 miljard euro uit. In het gebied werken 34 miljoen ambtenaren. Per werknemer is 1697 euro aan automatisering uitgegeven. Per hoofd van de bevolking komt dat op 149 euro.
De groei van IT-bestedingen is het grootst in de sectoren gezondheid en onderwijs. Het laagst bij defensie.
Dat de aanwas van uitgaven voor automatisering stijgt, is een gevolg van het besluit van de Europese politieke leiders om allerlei overheidsdiensten elektronisch aan de burgers beschikbaar te stellen. "Terwijl iedereen spreekt van een recessie, spiegelen ambtenaren ons een beeld voor van groei van IT-uitgaven. De elektronische overheid begint maar net gestalte te krijgen", zegt Paul Smith, onderzoeksdirecteur bij Kable.
Meer informatie:http://www.kablenet.com.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-16T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.