Internet niet waterdicht te beveiligen

Het internet is kwetsbaar als het gaat om de veiligheid. Dat blijkt uit het rapport 'Kwetsbaarheid van het Internet' (Kwint) dat Stratix en TNO uitvoerden in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Uit het onderzoeksrapport komt naar voren dat de veiligheid van het internet in Nederland 'vele witte vlekken vertoont', maar 'dat kleine, middelgrote en grootschalige incidenten niet zijn te voorkomen'. Het Directoraat Generaal Telecommunicatie en Post (DGTP) van het ministerie van V&W pleit dan ook samen met de onderzoekers voor een serie urgente maatregelen om de onveiligheid van het internetverkeer te bestrijden, maar 'honderd procent veiligheid is niet haalbaar en moet dan ook niet gepretendeerd worden'. Belangrijker is volgens de onderzoekers dat de onveiligheid van het internet 'beheersbaar' is of ingeval van calamiteiten 'tot beheersbare proporties kan worden teruggebracht'.
In het onderzoek, dat uitgevoerd is door Stratix en TNO-Fel, de TNO-tak die veel opdrachten voor het ministerie van Defensie uitvoert, wordt met name gewezen op de kwetsbaarheden in de beschikbaarheid van het internet (de tijdigheid en continuïteit), de integriteit (de correctheid, compleetheid en authenticiteit) en de exclusiviteit (de vertrouwelijkheid). Op al deze internetfronten doen zich beveiligingsproblemen voor, maar met name op het terrein van de beschikbaarheid.
De onderzoekers bepleiten een veel betere centrale en decentrale coördinatie om de beveiligingsproblemen waar mogelijk snel de baas te worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-20T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.