Lucent vooraan in race Umts-order KPN

Lucent Technologies maakt grote kans op een order van bijna een miljard euro van KPN Telecom voor de aanleg van een Umts-netwerk.

Tijdens de Cebit te Hannover werd op de E-Plus stand al een Umts-demonstratie gegeven met apparatuur van Lucent. Deze demonstratie maakt onderdeel uit van een reeks Umts-testen die Lucent met KPN uitvoert. Bij de Duitse mobiele operator E-Plus trekt KPN Telecom, zoals bekend, aan de touwtjes.
Het ligt tamelijk voor de hand dat Lucent een grote kanshebber is. Want de tweede man van Lucent, Ben Verwaayen, was jarenlang de topman van het toenmalige PTT Telecom. De conclusie van het Duitse blad Focus Money dat Lucent de race al heeft gewonnen, weerspreekt de telecom-leverancier.
Overigens is Nokia de voornaamste aanbieder als het om Gprs gaat. Maar Umts vergt aanzienlijk meer investeringen dan Gprs. KPN richt zich met het nog aan te leggen derde generatie netwerk op Duitsland, Nederland en België.
De kosten voor de Umts-concessies hangen KPN als een molensteen om de nek. Daarom probeert zij de aanlegkosten van netwerken over meerdere partijen uit te smeren. Samenwerking tussen derde generatie mobiele operators in Duitsland zou de betrokken ondernemingen liefst 18 miljard euro kunnen schelen. Zo blijkt uit berekeningen van Philipp Nimmermann, econoom van de BHF Bank in Frankfort.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-29T00:00:00.000Z Redactie VNUnet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.