KPN opent wijkcentrales voor concurrentie

KPN heeft al een behoorlijk deel van het aansluitnet opengesteld voor concurrerende aanbieders van snelle breedband-diensten.

Het aantal wijkcentrales waar andere telecom-operators eigen apparatuur kunnen plaatsen, is inmiddels de duizend ruimschoots gepasseerd.
Dit heeft KPN vanochtend meegedeeld. Het aansluitnet is het laatste stuk tussen een wijkcentrale en een telefoonaansluiting thuis. KPN is bijna drie kwartalen geleden begonnen met het realiseren van zogenoemde MDF co-locaties. Een speciaal dienstonderdeel is bezig de technische ruimten van de KPN-wijkcentrales daartoe geschikt te maken. MDF co-locatie maakt de nieuwste breedband/Adsl-diensten mogelijk.
Eind dit jaar zal naar verwachting zo'n 70 procent van de KPN-klanten kunnen kiezen voor breedbanddiensten. Daarvoor kan men terecht bij KPN of bij een andere breedband-aanbieder, zoals BabyXL.
De concurrentie maakt gretig gebruik van de nieuwe mogelijkheden. In de meeste co-locaties staat inmiddels al apparatuur van derden. KPN biedt via Planet Internet en Xs4all het snelle Adsl aan. Aanvankelijk waren de ambities torenhoog. Door technische en organisatorische problemen verliep de start van Mxstream (zoals KPN zijn Adsl-dienst noemt) wat minder stormachtig dan KPN had gehoopt. Cistron Telecom en Eager Telecom behoren tot de concurrentie.
Telecom-waakhond Opta ziet er nauwkeurig op toe dat deze kleinere marktpartijen een eerlijke kans krijgen. In Europees verband is afgesproken dat de voormalige staatsmonopolies delocal loop ook voor anderen moeten openstellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-12T00:00:00.000Z Redactie VNUnet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.