DAL-methode voor gepresenteerde informatie

Bij de integratie van computersystemen moet zeer precies worden vastgelegd wat de gepresenteerde informatie betekent.

Voor branches die e-business willen doen, is een nieuwe methode ontwikkeld die gegevensafstemming in grote netwerken mogelijk maakt. Ook individuele bedrijven in B2B-netwerken kunnen er gebruik van maken.
De ontwerper hiervan, Bas Vermeer, is vandaag gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. In zijn proefschrift behandelt hij de 'Data Afstemming door Logistiek' (DAL)-methode.
Het idee daarachter is dat bedrijven veranderingen in bun databases via een distributiemechanisme doorsturen aan relevante afnemers, die geïnteresseerd zijn in deze updates. De DAL-methode zorgt voor de juiste vertaling tussen de databases en voor de feitelijke distributie van bron naar afnemers. Bij DAL worden logistieke principes toegepast op het probleem van de gegevensafstemming.
Integratie van computersystemen in bedrijfsketens is niet eenvoudig, aldus Vermeer. Al sinds de jaren '70 proberen bedrijven met EDI hun systemen te integreren. Dit gebeurt met wisselend succes. Elektronisch zakendoen is de belofte die dit waar moet maken. Gegevens zijn via het web over de gehele wereld te presenteren. Maar volgens Vermeer is er een verschil tussen het presenteren van informatie en het gebruik kunnen maken van die informatie.
Probleem is dat computers moeite hebben met de interpretatie, als verschillende definities van een begrip worden gebruikt. Daarin verschillen zij van mensen die vrij eenvoudig de gepresenteerde informatie kunnen begrijpen en gebruiken. "Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg", zegt Vermeer. "Helaas beschikken computersystemen niet over zo'n geraffineerd mechanisme. Daarom moet bij het integreren van computersystemen zeer precies worden vastgelegd wat de gepresenteerde informatie betekent."
Hij vervolgt: "De gegevens moeten een zeer hoge gegevenskwaliteit hebben. Anders ontstaan er fouten in de gegevensuitwisseling tussen de computersystemen." Om dit hoge kwaliteitsniveau te bereiken, moeten de gegevens tussen systemen op elkaar worden afgestemd. Dit afstemmen wordt in het proefschriftdata alignment genoemd.
Vermeer werkt als programma-manager bij Cebra, het centrum voor e-business research en applicatie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Op basis van de principes uit het proefschrift is het Data Alignment Service-systeem (DAS) opgezet. Dit systeem is ingevoerd op initiatief van EAN Nederland, de organisatie die zich bezighoudt met uniforme artikelcodering en EDI.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-09T00:00:00.000Z Redactie VNUnet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.