Asml-topman naar VS voor redden SVG-deal

Asml vaardigt zijn hoogste man, Doug Dunn, af naar Washington om de geplande overname van Silicon Valley Group (SVG) te redden.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie vreest dat met de inlijving van SVG door Asml, veiligheidsgevoelige informatie naar het buitenland wegsijpelt. De tegenstanders van de deal wezen daarbij onder andere op de positie van president-commissaris Henk Bodt, die tevens commissaris is bij defensieleverancier Delft Instruments. Delft heeft tijdens de Golfoorlog nachtkijkers geleverd en dat zit de Amerikaanse tegenstanders dwars.
Asml voelt zich inmiddels een gevangene in het steekspel tussen de verschillende Amerikaanse ministeries die over het doorgaan of het afblazen van de overname moeten beslissen. De chipmachine-leveranciers heeft inmiddels al laten doorschemeren dat het bereid is het SVG-onderdeel Tinsey Laboraties (dat de zo veiligheidsgevoelige lenzen voor raketafweer-installaties en spionagesatellieten maakt) af te stoten. Topman Dunn gaat dus nu naar de Verenigde Staten om de Amerikanen daadwerkelijk over de streep te trekken. De procedures schrijven voor dat president Bush voor 9 mei een definitieve beslissing over de overname moet nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-01T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.