IT Maarssen niet zomaar naar Centric

De gemeenteraad van Maarssen gaat niet zonder meer akkoord met overdracht van een ict-beheerscontract met IBM aan Centric.

Dat IBM er een potje van heeft gemaakt, zoals het college van B en W in zijn raadsvoorstel pregnant uiteenzet, wil de raad aannemen, maar dat het met Centric beter gaat, daarvan is niet iedereen overtuigd.
De oorzaak van de aanhoudende problemen met server en printers is nog altijd niet boven water en nieuwe verrassingen laten zich niet uitsluiten, bleek maandagavond uit de woorden van burgemeester J. Schouwenaar, die ict in zijn portefeuille heeft. In 1999 werd na een Europese aanbesteding een bedrijvencombinatie geselecteerd: hardware en netwerk (IBM) en Oracle-database en applicatiesoftware (Centric). Maar het werd kommer en kwel.
Maarssen wil van IBM af. Ontbinding van de overeenkomst betekent echter opnieuw aanbesteden, met alle extra kosten en tijdverlies vandien. Daarom koersen B en W op een minnelijke schikking aan, waarbij het IBM-contract door Centric wordt overgenomen. IBM wenst daarvoor een afkoopsom van drie ton en 57.000 gulden aan btw.
Diverse gemeenteraadsleden vinden het meer op de weg van IBM liggen met een schadevergoeding over de brug te komen dan dat 'de gemeente zich met 3,5 ton laat chanteren door een partij die wanprestatie levert' (E. van Esterik, PvdA). Volgens Schouwenaar is dat bedrag echter veel geringer dan IBM aanvankelijk vroeg (1,6 miljoen - red.) en betreft het, behalve gederfde omzet door het voortijdig stoppen van de beheerstaken, ook een vergoeding voor 'investeringen' die IBM heeft gedaan om de problemen de wereld uit te helpen. Ook dat vonden raadsleden merkwaardig; die 'investeringen' waren immers een gevolg van eigen falen bij het realiseren van de overeengekomen doelen, maar Schouwenaar meende dat IBM 'meer heeft gedaan dan waartoe het verplicht was'.
 
Kijk voor het complete bericht in de Computable van 18 mei.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.