Één op de acht ict-banen gaat naar buitenland

De uitstroom van ICT-banen naar lagelonenlanden zet dit jaar onverminderd voort: voor 2006 wordt een groei in de uitstroom van ICT-activiteiten naar lagelonenlanden van 44 procent verwacht ten opzichte van 2005. Dit blijkt uit de nieuwste ICT Barometer van Ernst & Young.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat het Nederlandse bedrijfsleven steeds minder ICT'ers aantrekt. Het Nederlandse bedrijven maakt echter steeds meer gebruik van externe ICT’ers. Hiermee gaan vooral de grote bedrijven een toekomst tegemoet zonder eigen ICT-medewerkers in dienst.

Deze bevindingen volgen uit de nieuwste ICT Barometer. De ICT Barometer is het tweemaandelijks onderzoek van Ernst & Young naar ontwikkelingen op het gebied van ICT in Nederland en maakt deel uit van de EY Leadership programma’s. De ICT Barometer is uitgevoerd door Interview-NSS onder 600 directeuren/managers en professionals.

Uit het onderzoek blijkt verder dat steeds meer directeuren/managers en professionals ontevreden zijn over de kwaliteit van de uitbesteding van ICT-activiteiten aan lagelonenlanden. Bijna één op de drie ondervraagden is niet tevreden. Dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van 2005. De ondervraagden zien in het verlies aan Nederlandse ICT-arbeidsplaatsen geen reden om geen banen naar lagelonenlanden uit te besteden. Het merendeel van deze ICT-uitstroom (66 procent) gaat naar India. De tarieven die in deze landen worden gehanteerd liggen 68 procent lager dan die in Nederland.

“Het uitbesteden van simpel ICT-werk aan lagelonenlanden is een zeer begrijpelijke trend. Bijvoorbeeld het werken in een callcenter behoort nu tot de minder interessante banen in Nederland,” aldus Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership.

De uitbesteding van de helpdesk/callcenter-activiteiten en de ontwikkeling van software aan lagelonenlanden wordt door de ondervraagden als meest succesvol geacht. Er wordt weinig heil gezien in het uitbesteden van ICT-consultancy naar lagelonenlanden. Het merendeel van deze offshore outsourcing komt voor rekening van de grote ondernemingen (meer dan 500 medewerkers). Een kwart van deze ondernemingen besteedt (een deel van) de ICT-activiteiten uit. De overheid heeft het uitbesteden nog niet ontdekt. Slechts één op de tien overheidsmanagers verwacht dat de overheid ICT-activiteiten gaat uitbesteden.

Meer externen over de vloer
De vraag naar externe ICT’ers is in vier jaar niet zo groot geweest. Was er in september 2004 nog sprake van een afname in het aantal externe ICT’ers bij bedrijven, in april 2006 is de grootste vraag naar externe medewerkers in vier jaar waarneembaar. Volgens Jacob Verschuur zullen er in de toekomst bij voornamelijk grote ondernemingen steeds meer externe ICT’ers rondlopen ten nadele van een eigen ICT-afdeling. De toenemende vraag naar externen is met name bij grote ondernemingen. Daarentegen zien wij in het onderzoek dat de vraag naar interne ICT-medewerkers bij deze grote ondernemingen sterk terugloopt.

Jacob Verschuur: “Deze trend is een onrustbarend gegeven. Ondernemingen moeten zich terdege afvragen of alleen een eigen kernteam van ICT-specialisten in huis voldoende is.”

Groei ICT-budget het hoogst in vijf jaar; inhaalslag overheid
De ICT-markt in Nederland trekt sterk aan. Sinds 2001 is de groei niet zo hoog geweest. Van de ondervraagde directeuren en managers verwacht 45 procent een groei van het ICT-budget voor de komende 12 maanden en slechts 11 procent een daling. In april 2005 verwachtte 37 procent groei en 12 procent een daling. Uit het onderzoek blijkt dat de overheid bezig is met een inhaalslag. In deze sector zijn de groeiverwachtingen in ICT-budget het grootst. 55 procent van de ondervraagde overheidsmanagers verwacht een stijging en slechts 7 procent een daling. De groeiverwachting lag bij de overheidsmanagers vorig jaar om deze tijd nog niet eens op de helft van de verwachtingen nu.

Downloaden rapport
De rapporten met de onderzoeksresultaten van 17 mei 2006 kunt u downloaden via http://www.trends-in-ict.nl 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-17T11:27:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.