Robots gaan in toekomst tomaten plukken

Binnen vijf tot tien jaar zal de ict nog veel nadrukkelijker dan nu aanwezig zijn in de land- en tuinbouw.

Robots zullen dan waarschijnlijk tomaten plukken en dat bovendien veel beter doen dan nu, zo heeft voorzitter Hoogervorst van de LTO-vakgroep tuinbouw gisteren gezegd. Een simulatie van de gemechaniseerde tomatenplukker is te zien op de Floriade, de tienjaarlijkse tuinbouwtentoonstelling die komend voorjaar bij Hoofddorp wordt gehouden.
 
Technici hebben al veel vooruitgang geboekt bij de herkenning van de groenten en pluksnelheid. Hoogervorst ziet vooral de voordelen: de robot werkt nauwkeuriger en klaagt niet over werktijden. Voor het stekken van gewassen worden ze namelijk al langer gebruikt. De robots zullen vooral in grotere kassen worden gebruikt.
 
De robot kan ook een oplossing vormen voor het tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouw, waar onlangs weer een nieuwe campagne is begonnen om mensen te interesseren voor de sector. De tomatenpluk staat ook al jaren bekend om de vele illegale werknemers die zwart werken bij de tuinders voor een laag loon. De Arbeidsinspectie is daar de laatste jaren veel feller op geworden. Voor de kwekers zou de robot ook wat dat betreft een uitkomst zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-18T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.