Philips schrapt ruim vijfhonderd banen

De vakbonden hebben gisteren woedend het overleg met Philips afgebroken nadat het bedrijf bekendmaakte dat het bij Philips ETG 450 banen in Nederland schrapt.

Van die ontslagen vallen er 300 in Eindhoven en 85 in Polen. Philips sluit gedwongen ontslagen niet uit.
 
Vooral de divisie elektronica wordt zwaar getroffen. Met 2450 werknemers is dit veruit de grootste tak van ETG, dat wereldwijd ruim vijfduizend werknemers in dienst heeft. Door de malaise in de chipindustrie kampt de sterk met deze sector verbonden elektronicatak met een omzetdaling van
30 tot 40 procent.
 
Om dit op te vangen wil Philips zich toeleggen op technisch hoogwaardige productie waarbij 503 banen, waarvan 418 in Eindhoven en Almelo, moeten verdwijnen. Ook de andere twee takken van ETG (vliegtuigen en kunststof, elk met circa vijfhonderd mensen die voor het overgrote deel in Eindhoven werken) worden aangepakt. Hier verdwijnen negentien van de 430 banen.
 
De vakbonden plaatsen grote vraagtekens. "ETG wil zijn strategie wijzigen en zich meer toeleggen op technisch hoogwaardige apparatuur. Op zichzelf is daar best wat voor te zeggen", zegt bestuurder Ger Klinkenberg van FNV Bondgenoten. "Maar nu wordt er even snel gereorganiseerd onder het mom van de slechte economie. Als je meer tijd neemt om de strategie aan te passen, kun je de organisatie in een gewoon tempo ombouwen. Dan heb je er geen reorganisatie voor nodig."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-14T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.