Nettowinst Applied Materials neemt sprong

Applied Materials boekt over het afgelopen vierde kwartaal een nettowinst van 147 miljoen dollar. Dat is 28 procent meer dan de 115 miljoen over het kwartaal daarvoor. Over de vierde periode vorig jaar werd nog een verlies geboekt van 82 miljoen dollar.

De omzet van 's werelds grootste chipmachinemaker komt uit op 1,45 miljard dollar, een daling van 1 procent vergeleken met de 1,46 miljard over het derde kwartaal van 2002 en 14 procent hoger dan de 1,26 miljard over het laatste kwartaal van 2001.
 
Het bedrijf maakte tegelijk met de vierde kwartaalcijfers de jaarcijfers bekend. Over het gebroken boekjaar 2002 kon Applied Materials 269 miljoen dollar winst in de boeken bijschrijven. Dat is fors minder (47 procent) dan de 508 miljoen winst vorig jaar. Ook de jaaromzet zakte en wel met 31 procent van 7,34 miljard naar 5,06 miljard dollar. Het aantal orders nam de afgelopen periode met 12 procent af tot 1,56 miljard dollar. Eerder gaf het bedrijf aan een daling van 5 tot 15 procent te verwachten. Applied Materials denkt het lopende eerste kwartaal van 2003 20 procent aan omzet te moeten inleveren.
 
Het bedrijf heeft te lijden onder het aanhoudende slechte economische klimaat en ziet daar in de nabije toekomst ook geen verandering in komen. "De afgelopen weken heeft een aantal chipfabrikanten aangegeven hun budgetten terug te schroeven, hetgeen direct weerslag op bedrijven als het onze heeft", aldus ceo James Morgan. Om de economische tegenslag nog enigszins het hoofd te kunnen bieden, ziet de chipmachinefabrikant zich genoodzaakt 1750 banen te schrappen, ofwel 11 procent van het resterende werknemersbestand, zo werd vorige week bekend. In de afgelopen veertien maanden moesten al 5500 mensen uitzien naar een andere baan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-14T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.