Amerikaanse vc-sector rekent op zwaar 2002

De Amerikaanse venture capital-sector verwacht dit jaar geen sterke opleving van de investeringen in de technologiesector.

Voor vele verstrekkers van durfkapitaal was 2001 een jaar om snel te vergeten. De meeste zagen de opbrengsten van het gros van hun investeringsportfolio's als sneeuw voor de zon verdwijnen als gevolg van de malaise in de technologiesector, de economische tegenwind en de WTC-aanslagen. Een groot aantal techbedrijven moest noodgedwongen de deuren sluiten, omdat de vc's na een aantal mislukte investeringsrondes besloten de stekker eruit te trekken.
 
Of 2002 enige verbetering te zien zal geven, valt nog maar te bezien. Sommige venture capitalists wijzen erop dat het klimaat niet nog verder kan verslechteren dan het afgelopen jaar. Maar de Amerikaanse National Venture Capital Association (Nvca) rekent voor dit jaar op een totale investeringsportfolio die de orde van grootte van het 'rampjaar' 2001 in ieder geval zal benaderen. Hoewel de officiële cijfers over 2001 pas over enkele weken loskomen, rekent de Nvca over 2001 op een totaal geïnvesteerd bedrag van 35 tot 40 miljard dollar. Dat is 66 procent lager dan de 104 miljard dollar die in 2000 werd geïnvesteerd.
 
Een ander teken dat de venture capital-markt nog lang niet uit het dal is, vormen de laatste cijfers van Venture Economics. Volgens het laatste kwartaalrapport van deze vc-onderzoeksfirma zijn de investeringen over het afgelopen kwartaal teruggevallen naar een niveau van 834 miljoen dollar, in vergelijking met 4,8 miljard dollar over dezelfde periode in 2000. Een van de belangrijkste redenen van de terugval is volgens Venture Economics dat vele kleine investeerders het veld hebben moeten ruimen. Het bureau signaleert bovendien dat deze trend nog maar net is ingezet. Veel vc's zijn zo langzamerhand door het geld heen dat ze in 2000 onder het gunstige economische gesternte hebben weten te verzamelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-02T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.