Chipproducenten bundelen productiekrachten

Elf grote Japanse chipproducenten overwegen een innige samenwerking bij de productie van nieuwe generatie chips.

Dit blijkt uit berichten in de Japanse zakenkrant Nihon Kaizai Shimbun. Tot de deelnemende partijen behoren chipgiganten als Toshiba, Fujitsu, Hitachi en Nec. Volgens de berichten werken de elf aan plannen om volgend jaar een fabriek voor derde generatie chips te starten. Tot dusverre werkten Japanse chipbedrijven alleen samen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.
 
De onderhandelingen over de details van de vergaande samenwerking gaan in het voorjaar van start. Zoals bekend kampen de Japanse chipproducenten al sinds enige tijd met grote verliezen. Daardoor is het voor de afzonderlijke bedrijven steeds moeilijker om alleen de noodzakelijke investeringen op te brengen voor de productie van nieuwe generatie chips. Intussen dreigen de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse concurrenten deze nieuwe markten voor zich op te eisen.
 
De nieuwe gezamenlijke fabriek moet vanaf volgend jaar chips met een doorsnede van 0,10 micron of kleiner gaan produceren. Daarbij ligt de nadruk op de fabricage van chips met een grote verwerkingscapaciteit voor het gebruik in digitale televisies en communicatie-apparatuur. De processoren worden onder de eigen merknaam van de diverse Japanse chipbedrijven op de markt gebracht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-02T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.