Microsoft: gratis licenties voor scholen

Microsoft is bereid om scholen in het basis en voortgezet onderwijs gratis Windows-licenties te verstrekken voor hun gebruikte pc's.

De regeling geldt nadrukkelijk alleen voor personal computers die al in gebruik zijn. Voor nieuw aangeschafte, 'kale' pc's blijft het softwareconcern nadrukkelijk vasthouden aan betaalde licenties.
 
Met de toezegging dat het voor het tweedehands pc-park gratis Windows-licenties vertrekt, komt Microsoft na het nodige trek- en duwwerk tegemoet aan de wens van de scholen en de ondersteunende it-serviceverleners APS en SLB. Veel scholen in het primair en voortgezet onderwijs hebben de afgelopen jaren gratis pc's gekregen van bedrijven. Vaak ontbrak daarbij de behorende Windows-licentie. De problemen ontstonden toen Microsoft geld ging vragen voor deze licenties. Dat zou de scholen handen vol geld hebben gekost.
 
De scholen kunnen de gratis Windows-licenties verkrijgen via de internetsites van APS en SLB. Zij moeten hun gebruikte pc's eerst wel aanmelden en laten registreren. Vervolgens betalen ze per 'order' een gering bedrag aan registratiekosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Let wel, het betreft hier de basislicentie windows 98 SE.
Wil je serieus gebruik maken van deze pc's dan zal er vaak nog een aanvullende upgrade opgezet moeten worden. Daarnaast worden de pc's opgenomen in de licentie van school zodat het jaar daarop, danwel hetzelfde jaar en per PC nogmaals € 17,50 betaald moet worden.
Mocht een school stoppen met het gebruik van microsoft licenties via SLB ( bijv een overstap op linux) dan moet men alsnog € 10 per apparaat betalen.
Kortom een heel wat minder gunstige regeling dan de oppervlakkige lezer schijnt te denken.
Dat het goedkoper is dan wat bepaalde bedrijven kwijt zijn is alleen maar logisch. tenslotte leert de leerling gebruik te maken van MS software en waarom zou de school voor die "scholing" niet betaald krijgen in de vorm van volledig gratis licenties?
Het gewenningsproces aan MS software is daarnaast een gevolg van het gebruik op school waardoor de leerling later als vanzelfsprekend zal overstappen op MS spullen.
Kortom. MS mag best wat meer doen.

Het zou bijzonder slim zijn van Microsoft (en overigens bijzonder jammer voor de wereld) om gratis licenties aan scholen te verstrekken. Op deze wijze giet je het gebruik van hun producten er met de paplepel in bij kinderen. Waarom denken jullie dat Unix (en Linux) zo populair is? Omdat Unix op bijna alle HBO's en universiteiten wordt gebruikt. Wat je goed kent en waar je positeve ervaringen mee hebt, dat wil je later ook gebruiken.
Helaas kan dit gratis verstrekken van licenties wel betekenen dat de greep van Gates en zijn trawanten op de gebruikers nog steviger kan worden.

Een bedrijf koopt een PC met windows. De pc wordt afgeschremen en dan hoffelijk gedoneerd aan het onderwijs. Het bedrijf koopt een nieuwe pc en kan dan verder draaien op de licentie die ze al hebben.
Het onderwijs krijgt dan van Microsft een licentie en vloep 2x pc mat windows. Eigenlijk is het toch een vorm van licentie roof.

De reactie van Eric is natuurlijk je reinste flauwekul. Op vrijwel alle 2e hands PC's heeft al Windows gedraaid. Hier is dus al een keer voor betaald. Als ik een brood bij de bakker koop en ik geef het aan iemand anders hoeft die persoon toch ook niet opnieuw dat brood te betalen?

Zal een keer tijd worden. Als het consumentenrecht ook normaal op Microsoft van toepassing zou zijn, zou niemand meer hoven betalen wegens wanprestatie. Wie is die Blue Screens niet zat?

Als de budgetten ruim genoeg waren geweest, dan zou ik het met de persoon van de reactie eens zijn geweest.
Als docent weet ik dat het heel veel moeite kost om geld vrij te hebben om met computers te werken.

Ik vindt dat ook voor software gewoon betaald moet worden, want een brood krijg je ook niet gratis bij de bakker, maar ik vindt het wel een teken van service van Micrsoft om in bepaalde gevallen een ogje dicht te knijpen.

Ik weet dat het een oude topic is. Toch wil ik even reageren. Microsoft verdient hier ook aan hoor.Stel op scholen hebben ze windows, willen die kinderen dat thuis ook:) maar en brood is inderdaad ook niet grats..

voor pc's die kant en klaar gekocht zijn door bedrijven is het niet mogelijk de pc's door te verkopen/weg te geven met een windows licentie dit kan alleen als de pc komt met een oem licentie. Het komt er dus op neer dat een licentie bij een compleet gekochte pc persoonlijk is en bij een zelf opgebouwde pc met oem-licentie de licentie gekoppeld is aan de pc. Het verschil is dat bij een oem-licentie geen support wordt geleverd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-10T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.