IBM perst 1 Terabyte gegevens op tape

Het is IBM gelukt om 1 Terabyte aan gegevens op een lineaire, digitale band te persen. Die aankondiging deed het bedrijf op de vijftigste verjaardag van IBM's opslag op magneetbanden.

De magneetbandpatroon waarop 1 TB aan gegevens is opgeslagen (tien keer zoveel als tegenwoordig gebruikelijk is) meet slechts vier bij vijf inch en is slechts een inch dik. De magneetband is geleverd door FujiFilm. Het 1 TB-project is begonnen in april 2001 in het Almaden Research Center in San Jose, Tucson, AZ en Yamato in Japan.
 
1 TB aan gegevens komt overeen met de informatie die op meer dan 1500 cd's staat of zestien dagen dvd's afspelen. De proef is genomen met apparatuur binnen de Enterprise 3590 Tape productlijn van IBM. Big Blue heeft meteen ook aangegeven hoe het de nieuwe vinding gaat gebruiken binnen deze productlijn.
 
Volgens de Giga Information Group verdubbelt de dataopslag elke drie jaar. Nu ondernemingen en ook kleinere organisaties bezig zijn hun opslagomgevingen professioneel in te richten, neemt de behoefte aan opslag van grote hoeveelheden data op relatief kleine media zienderogen toe.
 
Om dit resultaat te kunnen bereiken, heeft IBM een aantal gepatenteerde, eigen vindingen gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-15T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.