Intel investeert in Asml-rivaal Nikon

Chipgigant Intel investeert tachtig miljoen dollar in de Japanse chipmachineproducent Nikon, de directe concurrent van Asml.

Dit meldt Het Financieele Dagblad. Met de financiële injectie verstevigt Intel zijn band met Nikon. Op dit moment is de chipleverancier al een van de belangrijkste afnemers van de Japanse chipmachinefabrikant.
 
De stap van Intel betekent dat de concurrentiepositie van Nikon tegenover Asml recht overeind blijft. Eerder maakten sommige analisten zich zorgen of Nikon de omvangrijke investeringen voor de ontwikkeling van nieuwe generatie chipmachines wel kon opbrengen. Maar door de financiële steun van Intel, lijkt dit risico nu van de baan. Nikon gaat het geld van Intel gebruiken voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie lithografiemachines.
 
Intel lijkt met zijn investering bewust aan te sturen op het in stand houden van een relatie met minimaal twee chipmachineproducenten. Behalve Nikon, is dat de Silicon Valley Group, die onlangs door Asml werd overgenomen. Intel heeft eerder al te kennen gegeven dat het de zogehetenextreme ultra violet-chipmachine van Asml wil afnemen die in de tweede helft van 2005 beschikbaar komt.
 
De euv-lithografietechnologie is een radicaal nieuwe technologie voor het trekken van circuitlijnen op chips. Euv maakt gebruik van licht met een tien keer kleinere golflengte dan die in de huidige apparatuur wordt gebruikt. De techniek maakt het mogelijk de chipcircuits nog verder te verkleinen, waardoor meer opslagcapaciteit en snelheid ontstaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-30T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.