IBM, MS en BEA: nieuwe webdienstenstandaards

Na het weekend zullen IBM, Microsoft en BEA naar buiten treden met voorstellen voor drie nieuwe standaards voor webdiensten, maar geen ervan is gericht op beveiliging.

Met de nieuwe standaards willen de bedrijven de workflow en bedrijfsprocessen verstevigen, alsmede de integriteit en coördinatie van transacties. De drie standaards moeten worden toegevoegd aan de grote hoeveelheid bestaande afspraken voor webdiensten, zoals Soap, XML, Uddi en Wsdl. Opmerkelijk genoeg houdt geen van de standaarden, ook de drie nieuwe niet, zich nog bezig met beveiliging, terwijl dat voor potentiële gebruikers van webdiensten meestal als één van de belangrijkste onderdelen wordt gezien.
 
De meest in het oog springende standaard waarvoor IBM, Microsoft en BEA een voorstel indienen, heeft de 'fraaie' naam Bpel4ws ('business process execution language for web services'). In feite is hier sprake van een samensmelting van IBM's Wsfl ('web services flow language') en Xlang van Microsoft. Veel deskundigen gingen er tot op heden van uit dat Wsfl uiteindelijk Xlang zou overtreffen, niet dat het zou komen tot een huwelijk van de twee. Bpel4ws is ontworpen om verschillende bedrijfsprocessen elkaar te laten 'verstaan' in een webdienstenomgeving.
 
Daarnaast zijn er voorstellen voor een standaard voor webdienstentransacties, WS-Transaction gedoopt, en voor webdienstencoördinatie, onder de naam WS-Coordination. De eerste moet er onder meer voor zorgen dat een transactie slechts één keer plaatsvindt en dat eventuele fouten automatisch worden hersteld. WS-Coordination is bedoeld om te verzekeren dat simultaan uitgevoerde transacties correct worden uitgevoerd van het ene systeem naar het andere, onafhankelijk van het toegepaste platform.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-09T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.