Nokia zet opmars op mobiele markt voort

Het Finse Nokia heeft zijn voorsprong op zijn rivalen binnen de markt voor mobiele telefoons verder uitgebouwd.

Volgens cijfers van de Amerikaanse/Britse onderzoeksfirma Strategy Analytics steeg Nokia's aandeel in de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons over het tweede kwartaal naar 37,2 procent, vergeleken met 35,4 procent over het eerste kwartaal. De Finse marktleider had overigens in juli geclaimd dat het al 38 procent van de markt voor mobieltjes in handen had. Nokia streeft naar een marktaandeel van 40 procent.
 
Over het tweede kwartaal zijn volgens Strategy Analytics wereldwijd 96,7 miljoen mobiele telefoons verkocht. In totaal verwacht de onderzoeksfirma dat dit jaar 417 miljoen mobieltjes over de toonbank zullen gaan, aanzienlijk meer dus dan de 393 miljoen exemplaren die in 2001 werden verkocht.
 
Achter Nokia heeft Motorola zich genesteld met een marktaandeel van 17,3 procent van de totale markt voor mobiele telefoons. Over het eerste kwartaal was dat nog 15,6 procent. De volgende drie plaatsten worden respectievelijk ingenomen door Samsung, Siemens en Sony Ericsson Mobile. Alle drie moesten marktaandeel inleveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Geachte heer/ mevrouw,
Dit is een vraag over de cijfers gepubliceerd in de artikelen: "Nokia zet opmars op mobiele markt voort" (20 augustus 2002) en het artikel "Nokia: opleving mobieltjes, afname omzet (11 september 2002). Naar mijn mening komen de cijfers niet overeen. Als ik kijk naar het aantal mobiele telefoons dat in 2002 zou worden verkocht door Nokia, komt Strategy Analytics volgens het artikel van 20 augustus uit op een verkoop van 417 miljoen mobieltjes.
In het artikel van 11 september staat "Bovendien lijkt Nokia's eerdere prognose voor de verkoop van 400 miljoen mobiele telefoons over 2002 zo goed als haalbaar." Dit zou betekenen wanneer we uitgaan van een marktaandeel van 37% voor Nokia dat er in 2002 (400/ 0,37) in totaal 1.081 miljoen mobiele telefoons zouden worden verkocht. Tussen 417 miljoen en 1.081 miljoen zit een groot verschil. Interpreteer ik de informatie niet goed, of staat er een fout in een van beide artikelen? Alvast vriendelijk bedankt voor de informatie.
Met vriendelijke groeten,
Frank Bakker

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-20T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.