Hitachi en Mitsubishi fuseren chiptakken

Hitachi en Mitsubishi willen het grootste deel van hun chipactiviteiten samenvoegen in een nieuw bedrijf. Middels deze joint venture willen de Japanse bedrijven de winstgevendheid stimuleren.

De nieuwe chiponderneming, genaamd Renesas Technology, krijgt in april 2003 vorm en zal dan een waarde van bijna 410 miljoen dollar hebben. Hitachi is voor 55 procent eigenaar, Mitsubishi voor de overige 45 procent. De verwachting is dat de joint venture, die ruim 27.000 werknemers telt, in het eerste jaar een omzet van 7,38 miljard dollar boekt.
 
Dit zegt echter niet veel over de winst, aangezien de chipmarkt nog altijd onder druk staat. Vooral de geheugenchips moeten het nog altijd ontgelden. Reden voor Hitachi en Mitsubishi om de fusie vooral te centreren rond hun productie van gecompliceerde geïntegreerde circuits (LSI, ofwellarge scale-integration). Dergelijke halfgeleiders zijn veelgebruikt in consumentenelektronica zoals mobiele telefoons.
 
De verkoop van LSI's is winstgevender dan van geheugens (dram). Geheugenfabrikant Elpida, een joint venture van NEC en Hitachi, aast dan ook op de dram-activiteiten van Mitsubishi. Elpida is nu in onderhandeling om deze tak in april, tegelijk met de totstandkoming van Renesas, in te lijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.