Grove: nog geen heropleving chipmarkt

Het optimisme over een mogelijk herstel van de chipmarkt in 2003 heeft een flinke deuk gekregen. Intel-topman Andy Grove waarschuwt dat de dip aanhoudt.

Hij deed dat tijdens een internationale industriebijeenkomst van het Institute of Electrical and Electronics Engineers, de toonaangevende Amerikaanse organisatie voor de bevordering van innoverende technologie. Grove vindt het te vroeg om nu al van een heropleving van de chipindustrie te spreken. "Dit jaar was er weinig beweging op de markt, maar dat wijst er niet op dat het einde van de dip in zicht is. Ik ben niet zo optimistisch", aldus Grove.
De chipmarkt kreeg in 2001 rake klappen. De wereldwijde verkoop van chips daalde toen met 30 procent, naar een totaalomzet van 140 miljard dollar. In het recordjaar 2000 was de wereldwijde verkoop van halfgeleiders nog goed voor 200 miljard dollar.
Marktleider Intel boekte een terugval van 21 procent en haalde vorig jaar een omzet van 26,5 miljard dollar. Grove zei nog dat de huidige malaise op de chipmarkt "uniek is omdat die komt na een periode van enorme investeringen in technologie tijdens de Internet-hype aan het einde van de jaren 90. Nu kunnen we stellen dat de industrie te optimistisch gereageerd heeft en de reële vraag overschat heeft."
Grove vindt de vergelijking met de periode 1984-1985, toen de sector ook door een crisis getroffen werd, niet juist. "Onze beursnotering ging er nu op achteruit maar onze resultaten hebben deze keer niet zo erg geleden," aldus Grove.
Nieuwe applicaties die volgens de Intel-baas de industrie nieuwe zuurstof kunnen toedienen zijn vertaalprogramma's voor spraak-naar-tekst en hulpmiddelen voor identificatie van menselijke ziekten op basis van biowetenschappelijke analyse van proteïnestructuren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik denk dat Andy Grove inderdaad niet op de HCC-beurs is geweest. ;)
Maar in ernst: beurzen als de HCC zijn het ene eind van de productie- en distributieketen, waar leveranciers hun (overtollige) voorraden kwijt moeten (dumpen, soms). Aan het andere eind heb je de grootschalige inkoop&productie, en daar heeft Andy het over.
Overigens, hij zei 'weinig beweging', niet 'geen'.
Jasper Bakker

Jullie zijn zeker niet naar de HCC-Beurs geweest,
alle componenten die chips bevatten, gingen voor minder dan half geld de deur uit.
-
Noem dat maar "geen beweging in de chip-markt",
daar denk ik anders over. Ha ha!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.