Isp's in de verdediging tegen indringers

Internetproviders gaan hun krachten bundelen om zich beter te kunnen wapenen tegen aanvallen van hackers en computervirussen.

De brancheorganisatie van de isp's, Nlip, is van plan een databank in te richten om computerinbraken en virussen te registreren en zodoende beter te kunnen bestrijden. Bovendien wil de Nlip dat het Openbaar Ministerie sneller op aangiftes reageert. De brancheorganisatie verwijst met zijn maatregelen naar een recent Amerikaans rapport, waarin wordt gemeld dat het aantal aanvallen via het internet het afgelopen jaar met 80 procent is toegenomen.
 
"Bepaalde zaken kun je niet zelf oplossen, zeker niet als de oorsprong een illegale handeling is", aldus directeur Henk Leemans van de brancheorganisatie Nlip in Het Parool. "Bovendien is er voor heel veel incidenten geen loket. Er moet een systeem met meldpunten komen, een elektronisch incidentensysteem." Volgens Leemans moeten daarnaast goede werkafspraken worden gemaakt en de incidenten zo snel mogelijk worden aangepakt. "Er moet een vervolgtraject komen en een handhavingsbeleid zijn."
 
Zowel de Amerikaanse regering als de Europese Unie hebben al aangegeven hun inspanningen op het gebied van de bestrijding van computercriminaliteit op te voeren. Daarnaast streven ze naar een aanscherping van de wetgeving. De EU wil dat de Europese lidstaten een zogehetenearly warning information centrein het leven roepen, dat alle informatie op het vlak van hacking en virussen in kaart brengt. Op die manier kunnen isp's en computerbeheerders zich beter tegen ongewenste indringers wapenen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-11T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.