Memoires over overnamestrijd PinkRoccade

GetronicsPinkRoccade Nederland heeft een boek uitgebracht waarin een aantal hoofdrolspelers terugblikt op de overnamestrijd die rond PinkRoccade is gevoerd. Het is geen goed nieuws geworden, maar geeft een interessant kijkje achter de schermen.

Gisteren overhandigde Klaas Wagenaar, bestuursvoorzitter van Getronics, het eerste exemplaar van Denken en doen Hoe één plus één drie werd. De eenwording van Getronics en PinkRoccade aan Henk Bosma, ex-topman van PinkRoccade. Plaats van handeling was de Oranjerie op Landgoed Vollenhoven in De Bilt. Voorafgaand aan deze officiële overhandiging was er een geanimeerd gesprek tussen beide hoofdrolspelers in de overnamestrijd onder leiding van tv-journalist Fons de Poel.

Ruim een jaar geleden nam Getronics PinkRoccade over na onverwachte overnameperikelen. Op 1 november 2004 tekende beide partijen een intentieverklaring. Alles leek van een leien dakje te gaan, totdat concurrent Ordina 22 november 2004 kond deed dat het ook een bod had gedaan dat hoger lag dan Getronics. De Staat, een van de grote aandeelhouders van PinkRoccade, had hier wel oren naar, ondanks dat PinkRoccade een overname door Ordina niet zag zitten. Hoewel Getronics uiteindelijk aan het langste eind trok, was er sprake van een felle overnamestrijd. Nadat Ordina zich toch terugtrok eind januari 2005 kon Getronics alsnog de acquisitie van PinkRoccade afronden en zo de grootste Nederlandse automatiseerder creëren.

Tijdens het vraaggesprek gisteren ondervroeg De Poel Henk Bosma nog over zijn tijdelijke, heimelijke vrijage met Hewlett Packard. Dit, nadat Getronics rond de jaarwisseling zijn bod had opgeschort omdat Ordina in de boeken mocht kijken. Bosma was bang dat Getronics definitief zou afhaken en dat hij dan met een "motje" opgezadeld zou worden, indien Ordina en de aandelenhouders tot overeenstemming zouden komen. Met HP achter de hand zou hij nog een mooi alternatief hebben voor Getronics. Verder hield hij er rekening mee dat Getronics zijn bod ging verlagen, als Ordina zou afhaken. Dan zou HP een stok achter de deur kunnen vormen om Getronics aan zijn oorspronkelijke bod te laten houden.

Klaas Wagenaar was toentertijd niet blij dat Bosma achter ieders rug om met HP praatte. "Ik ben een man van 'afspraak is afspraak' en wij hadden al gemeld dat we ons oorspronkelijke bod zouden handhaven". Bosma stelt: "Het mocht niet, maar het ging om 'mijn bedrijf'."

In Denken en doen Hoe één plus één drie werd. De eenwording van Getronics en PinkRoccade blikken Wagenaar en Bosma terug op deze turbulente maanden. Daarnaast komen tal van andere direct betrokken aan het woord, zoals andere bestuursleden, leden van raden van commissarissen, voorzitters van beide ondernemingsraden, hr- en account- en communicatiemanagers en adviseurs. Het resultaat is een verrassend open verhaal geworden, op een persoonlijke toon geschreven en uitvoerig geïllustreerd. Het biedt een aardig kijkje in wat er zoal in een 'overnamekeuken' wordt bekokstoofd.

Vooralsnog is Denken en doen Hoe één plus één drie werd. De eenwording van Getronics en PinkRoccade alleen verkrijgbaar voor relaties van GetronicsPinkRoccade (via de accountmanagers van het bedrijf). Op de website www.getronicspinkroccade.nl komt een ruime samenvatting van de presentatie van het boek te staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-07T14:54:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.