CNV onderhandelt over ontslagen Unisys Nederland

Dienstenbond CNV is in overleg met de ondernemingsraad (OR) en directie van Unisys Nederland over de geplande reorganisatie. De Nederlandse vestiging van de dienstverlener schrapt veertig banen van de ongeveer vijfhonderdvijftig.

Daarnaast telt Unisys nog eens bijna vijfhonderd man die weliswaar in Nederland werken, maar onder internationale onderdelen en dus niet de landsvestiging vallen. Wereldwijd telt de oud-mainframefabrikant ruim 36.000 werknemers.

Het Amerikaanse bedrijf zegt te lijden onder de wereldwijde malaise in de it-sector en verklaart dat de ontslagen onvermijdelijk zijn. CNV lijkt daarin mee te gaan; het onderhandelt over de uitvoering van het sociaal plan en wil extra aandacht voor punten als herplaatsing van medewerkers en een schadevergoeding bij ontslag.

Unisys kondigde in maart dit jaar al een reorganisatie aan die wereldwijd 3600 ontslagen kost, ofwel 10 procent van het personeelsbestand. Het bekostigt dit met de verkoop van zijn belang in de Japanse dochter Nihon Unisys. Dat leverde het bedrijf eind maart 374 miljoen dollar op.

Vóór september moeten 3000 ontslagen zijn doorgevoerd. Het restant volgt voor eind dit jaar. Tegen het einde van 2007 moet dit een jaarlijkse besparing van 250 miljoen dollar opleveren, verklaarde Unisys eerder dit jaar. Analisten menen dat de dienstverlener lijdt onder de besparingen en consolidatie in de dienstensector. Daarbij kijken klanten in toenemende mate naar grotere leveranciers. Berichten gaan rond dat Unisys zijn opzet ook zal wijzigen om zich te concentreren op specifieke dienstengebieden (practices): offshore, beveiliging en risico's, Microsoft-oplossingen en realtime infrastructuurbeheer.

Ondertussen worstelt het bedrijf nog met een verdwenen pc van de Amerikaanse veteranenassociatie (VA) waar persoonlijke gegevens van 38.000 mensen op staan. De bewuste desktopmachine bleek begin augustus niet meer in Unisys' kantoor te Virginia te zijn. Het bedrijf looft nu een beloning van 50.000 dollar uit voor informatie over de vermiste pc. Dit is de tweede VA-pc (met persoonlijke gegevens) die is verdwenen. De eerste machine was een laptop met gegevens van 25 miljoen veteranen. Deze is spoorloos na een inbraak bij een VA-medewerker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-30T12:40:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.