Intel bevestigt schrappen van 10.500 banen wereldwijd

Intel schrapt wereldwijd 10.500 banen als onderdeel van de grootschalige reorganisatie die ceo Paul Otellini in april aankondigde. Toen werd al gespeculeerd over 10.000 tot 16.000 ontslagen. De nu officieel bevestigde ontslagen worden vóór mei komend jaar doorgevoerd.

De ontslagen, die naar verwachting tweehonderd miljoen dollar kosten, moeten tegen 2008 een jaarlijkse besparing van 3 miljard dollar opleveren. Intel verklaart dat eind dit jaar vijfduizend van de ontslagen zijn doorgevoerd, waarvan een deel nu al is gedaan door de eerdere ontslagronde onder middenmanagement, de verkoop van twee divisies (ingebedde processoren en telecomapparatuur) en natuurlijk verloop.

De recente financiële cijfers van Intel tonen een terugval van 57 procent voor de inkomsten van de chipproducent. Wall Street-analisten en de aandelenmarkt hebben hier al hard op gereageerd, maar er waren meer ontslagen verwacht waardoor Intels beurskoers nu weer klappen heeft gehad. Analisten interpreteren de ontslagen als een erkenning dat het aan AMD verloren marktaandeel niet op korte termijn is terug te winnen.

Die kleinere concurrent heeft het afgelopen jaar zo'n 5 procent marktaandeel weten af te snoepen met zijn krachtige semi-64-bit processoren die ook eerder dualcore boden. Intel heeft nu nieuwe, krachtige processoren uitgebracht op basis van zijn geheel nieuwe Core-basisarchitectuur. AMD komt naar verwachting pas midden volgend jaar met een gepast weerwoord. Ondertussen snijdt Intel hard in de eigen organisatie. "Deze maatregelen zijn moeilijk, maar essentieel om van Intel een leniger en flexibeler bedrijf te maken", zegt ceo Otellini. "Niet alleen voor dit jaar of het volgende, maar voor de komende jaren."

De ontslagen komen neer op 10 procent van het totale personeelsbestand, wat na deze operatie uitkomt op 92.000. De meeste ontslagen vallen onder werknemers in management, marketing en informatietechnologie.

Opvallend genoeg lijkt daarmee de vestiging in Ierland voorlopig relatief gespaard te worden. Afgelopen weekend bleek dat de aanstaande ontslaggolf ook de productie- en distributiefaciliteiten in Ierland, Israel en Maleisië zou raken. Het ontzien van die fabrieken is echter tijdelijk; Intel gaat komend jaar kijken naar personeelsvermindering voor zijn productie- en ontwerpactiviteiten. Dat zou slechts 3 procent van het Ierse personeel, ofwel 150 banen, betreffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-06T10:58:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.