Energiecrisis hijgt cio's in de nek

Organisaties staan onder steeds grotere druk om hun it 'groener' in te richten. Chief technology officers moeten de kwesties van extreme energieconsumptie en milieuwetgeving onder ogen zien, aldus onderzoeksbureau Gartner.

Hoewel technologie juist kan ondersteunen bij het reduceren van impact op het milieu, krijgt zijn eigen potentieel vervuilende effect steeds meer aandacht van milieudeskundigen en beleidsmakers. Volgens Gartner zijn twee factoren vooral een doorn in het oog van de beleidsmakers; het elektronische afval en het mogelijk bijkomende broeikaseffect. “Het einde van de onschuld van it is in zicht”, zegt Steve Prentice, analist bij het onderzoeksbureau.

De groei van energievretende datacentra, gekoppeld aan de stijgende energieprijzen zorgt ervoor dat bedrijven geacht worden een oplossing te vinden voor hun ‘vervuiling’. Volgens Gartner-analist Rakesh Kumar is er het afgelopen jaar een flinke stijging te zien geweest in de inzet van ‘high-density’-servers, wat leidt tot grote problemen met energie en koeling in datacentra. “De hoeveelheid energie die zo’n serverblade slurpt kan tussen de tien en 15 keer hoger zijn dan de hoeveelheid energie die nodig is voor een traditionele serveromgeving. De meeste datacentra kunnen deze vraag niet aan. Tegelijkertijd is er ook elektriciteit nodig om de grote hoeveelheden warmte die de servers voortbrengen, af te voeren.”

Gartner adviseert organisatie om een coherente en holistische aanpak te kiezen voor het ontwikkelen van een nieuwe generatie ‘groene’ datacentra. Leveranciers moeten een sleutelrol spelen in het helpen van deze organisatie om systemen te ontwikkelen die kunnen presteren met een gelimiteerde energiebehoefte. In de tussentijd spoort Gartner de cio’s aan om de toepassing van bestaande apparatuur te verbeteren om zo de overstap naar ‘high-density’-systemen te vertragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vergeet ook niet de gewone pc's, dat zijn er nog altijd meer dan servers. En laserprinters gebruiken ook nog altijd veel energie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-29T10:38:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.