Komende drie jaar meer it-inversteringen

De meerderheid van Nederlandse business en it-managers denkt de komende drie jaar meer uit te gaan geven aan informatietechnologie (it). Dit blijkt uit een onderzoek van Accenture.

Het onderzoek, onder bijna tweehonderd business- en it-managers van grote bedrijven in Nederland, toont aan dat meer dan de helft van de business managers (54 procent) een stijging van het it-budget voorziet. Bij de it-managers ligt dit zelfs op 63 procent. Daarbij geeft een grote meerderheid van de respondenten aan dat zij een sterke samenhang zien tussen it-uitgaven en het bereiken van bedrijfsdoelen: 70 procent de business managers en 75 procent van de it-managers. Meer dan driekwart van de respondenten (77 procent  de business managers en 75 procent de it-managers) zegt dat het afstemmen van it op de bedrijfsdoelstellingen niet makkelijk is.

“Het afstemmen van de it-strategie op de bedrijfsdoelstellingen is één van de belangrijkste factoren voor het creëren van waarde uit technologie-investeringen”, zegt Marc Schuuring, executive partner strategic it effectiveness (SitE) Accenture Nederland. “Die afstemming is één van de grootste uitdagingen voor bedrijven.” 

Volgens het onderzoek vindt tweederde van de respondenten dat de productiviteit in hun bedrijf de afgelopen drie jaar is gestegen. Zij schrijven dit toe aan de juiste investeringen in it en een beter gebruik van technologie. Deze twee factoren worden door hen ook gezien als de belangrijkste factoren die bijdragen aan productiviteitsverbeteringen.

De afgelopen jaren namen ook de uitgaven aan it toe volgens de ondervraagde managers. Dit weerhoudt hen er echter niet van te stellen dat de hoogte van de investeringen in it goed is (64 procent van de it-managers en 69 procent van de business-managers). Opvallend is wel dat bijna tweederde van de business-managers (64 procent) vindt dat de it-investeringen, afgezet tegen de daadwerkelijke opbrengsten, niet opleveren wat ze verwachten, ten opzichte van ruim een derde (36 procent) van de it-executives.

Marc Schuuring: “De impact van it op hoe snel en hoe goed een bedrijf haar bedrijfsdoelstellingen bereikt, kan verschillen. Maar de impact wordt vergroot wanneer een bedrijf zijn it-investeringen daar investeert waar ook haar (bedrijfs)prioriteiten liggen. Wij zien dat bedrijven die succesvol zijn in het bereiken van bedrijfsdoelen in ieder geval twee dingen doen: zij betrekken het top management bij belangrijke beslissingen over it-investeringen en zij creëren een cultuur waarin business en it-managers intensief samenwerken.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-27T12:13:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.