Ict-achterstand in voedingsmiddelenindustrie

Fabrikanten van voedingsmiddelen zijn niet in staat hun supply chain optimaal te beheren. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van softwareleverancier Lawson.

Veel bedrijven blijven vertrouwen op papieren methodes en spreadsheets voor planning en voorspelling. Hierdoor missen veel voedingsmiddelenfabrikanten de aansluiting met de concurrentie en zetten daarmee hun eigen voortbestaan op het spel. Volgens Lawson worden winstkansen onvolledig benut en sevice levels niet gehaald, wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van software voor het beheer van de toeleverancierketen. Planningstechnologie wordt onmisbaar, aldus het bedrijf.

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel fabrikanten regelmatig te maken hebben met overschotten in de supply chain en lege schappen in de winkels. Deze miscommunicatie is vaak te wijten aan het gebruik van spreadsheets en papieren planningen voor inkoop, productie en sales.

Een op de vier bedrijven in Azië gebruikt nog papier voor de planning. In Europa ligt dit percentage een stuk lager, op 1 procent. Europese voedingsmiddelenfabrikanten lopen voorop als het gaat om de implementatie van planningssoftware. Zo’n 58 procent van de onderzochte ondernemingen maakt hiervan gebruik. Toch geeft 21 procent van de ondervraagden aan nog steeds spreadsheets te gebruiken voor productieplanning. Zo’n 30 procent gebruikt de sheets ook nog voor het doen van voorspellingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-09T09:47:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.