Europees patentrecht laat innovatie in de steek

De Amerikaanse it-industrie is innovatiever. Dat verklaarde Microsoft-topman Bill Gates op de Innovation Day in Brussel. Volgens Gates is het patentrecht in de VS beter geregeld dan in Europa, waar het te kostbaar is.

Europa krijgt van Gates wel een voortrekkersrol toebedeeld op de gebieden 'Mobile computing' en 'embedded systems'. Innovation Day is een initiatief van Microsoft en is bedoeld om bezoekers een glimp van toekomstige technologie te laten zien. Daarnaast is het een mogelijkheid voor Microsofts onderzoekslaboratorium om te laten zien wat het kan betekenen voor onderzoekstalent in Europa. Dit jaar vond de derde editie plaats, die werd bezocht door tal van wetenschappers en Europese politici, onder wie de Finse minister-president Mantti Vanhanen in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Europese Unie.

In zijn toespraak verklaarde Gates de Amerikaanse economische kracht door de sterke universiteiten en het eenvoudige, nationale patentenstelsel. Dat trekt kapitaal aan dat wil investeren in vernieuwende producten. "Het Europese patentensysteem is omslachtig, duur en gefragmenteerd. Het heeft enige verbeteringen nodig', aldus de Microsoft-topman.

Vanhanen was het met hem eens dat het Europese recht op intellectueel eigendom een belangrijk vraagstuk is. De discussie over een Europees patentstelsel dateert van de jaren '60. In 2003 heeft de Europese raad overeenstemming bereikt over een gezamenlijke politieke aanpak, maar een gezamenlijke regeling is tot dusverre uitgebleven. Struikelblokken zijn de vertalingen van patenten, de rol van de nationale patentkantoren en de verdeling van de tarieven. De vertalingen maken het aanvragen van patenten erg kostbaar in Europa. Vanhanen betoogde dat de Europese innovatie een duw in de rug krijgt als het lukt gezamenlijke standaarden te ontwikkelen.

Gates liet weten dat Europa op een aantal terreinen wél voorop loopt: mobile computing, embedded systemen, vertaaltechnologie en nog een aantal onderwerpen waar in Europa een vraagmarkt is die investeringen aanwakkert, of het intellectuele kapitaal dat voorligt op andere landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-16T00:47:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.