Managed hosting door True

Consultancy eerste plek voor bezuiniging

Mochten organisaties het komende jaar op het ict-budget moeten bezuiningen, dan gaat de ict-consultant er het eerst uit. De kans dat dit gebeurt is echter klein, want het gaat erg goed met de Nederlandse ict-sector.

Consultancy wordt nog steeds gezien als een luxe en niet als stimulans om zich innovatief te ontwikkelen. Dat concludeert Ernst & Young, in het jaarlijkse onderzoek over de inzet en het gebruik van ict. Uit dit onderzoek ‘Back to the future' blijkt dat consultancy nog altijd wordt gezien als de post waarop men het eerst gaat bezuinigen. In geval van ict-bezuiningen blijken de 1002 geënquêteerden voornamelijk ict-consultancy (50 procent), nieuwe maatwerksoftware (46 procent) en printers en kopieerapparaten (31 procent) te noemen. E&Y vindt het tijd voor een charme-offensief van ICT~Office om het imago van ict- en business consultancy naar een hoger plan te trekken.

Directeur E&Y ict leadership Jacob Verschuur gaf het rapport de naam back to the future, omdat de geschiedenis zich ook in de ict lijkt te herhalen. "We zien weer een trend in de richting van een gezonde toename in bestedingen en budgetten. Daarmee gaan we terug naar de periode voor 2001". Het ict-budget van organisatie stijgt. Vooral de overheid en de non-profitsector geven meer geld uit aan ict.

In 2006 moesten ict-bedrijven nog alle zeilen bijzetten om aandeelhouders tevreden te houden. Dit leidde tot prijsdruk en een vlucht naar de lagelonenlanden. Verschuur denkt niet dat de vraag naar offshore-outsourcing gaat afnemen, omdat de toestroom van goedopgeleide ict'ers uitblijft, hogere looneisen op de bespreeklijst staan en files, en daarom het aantal improductieve uren, toenemen. Verschuur vraagt zich daarom af of het innovatieplatform een stimulerende rol bij innovatie kan spelen. "Misschien is de economie meer gebaat bij gerichte, stimulerende, fiscale maatregelen in combinatie met een helder subsidiebeleid. Met veel meer aandacht voor het mobiliteitsprobleem en het toelaten van kenniswerkers buiten de EU, kan de Nederlandse ict-industrie een prima 2007 tegemoet zien".

Jan Pieterszoon Coen-prijzen
Tijdens de presentatie van het rapport Trends in ict 2007 werden ook de Jan Pieterszoon Coen-prijzen 2006 uitgereikt. Centric kreeg de prijs voor beste ict-dienstverlener 2006 met een 7,6 als gemiddeld rapportcijfer. Netwerkleverancier Cisco kreeg de prijs voor de ict-dienstverlener met het beste imago.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij EY

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.