Managed hosting door True

Commerciële Datacenters verouderd

Moderne, stapelbare servers en communicatieapparatuur vreten stroom. Aanbieders van beveiligde computerruimte kunnen op dit moment moeilijk met deze apparatuur overweg, omdat hun voorzieningen op veel minder stroomverbruik en warmte-afgifte gebouwd zijn.

"De rekken in bestaande commerciële datacentra zijn in veel gevallen op dit moment half gevuld door stroom en warmte issues met nieuwe apparatuur van klanten. Dat is het paard achter de wagen spannen", zegt Eric Heemskerk van SARA, dat computerrekken verhuurt in het Science Park Amsterdam. Het bedrijf, dat zelf ook last heeft van dit probleem, gaat nieuwbouw plegen. Er komt een relatief kleine locatie bij van tweehonderd vierkante meter dat veel meer vermogen kan leveren dan nu gebruikelijk. In de bestaande locatie op het Science Park worden stroom en koeling opgewaardeerd van 800 kVA naar 1800 kVA.

Halfvol
Ook andere aanbieders kampen met dit probleem. TelecityRedbus vult computerrekken voor de helft als het niet aan de energievraag van zijn klanten kan voldoen. "Onder de streep is deze maatregel goedkoper dan aanpassing van de stroom- en koelvoorzieningen in bestaande centra", zegt Jeroen Schlosser van TelecityRedbus. Ook deze aanbieder gaat achthonderd vierkante meter bijbouwen in het Science Park. "Het klopt dat de bestaande datacentra verouderd zijn. Voorheen werd er per rek hooguit 1 kWatt afgenomen. Nu ligt dat vaak boven de 20 kWatt. Dat is op de bestaande rekken alleen met grote aanpassingen te leveren", zegt Max Alias, programma manager CyberCenter Services bij KPN. KPN verbouwt het datacentrum in Aalsmeer dat het overnam uit de inboedel van Enertel. Begin 2007 gaan de eerste grootverbruikers over.

Storingen
Naast te weinig stroom en problemen met koeling zijn er ook beschikbaarheidsproblemen bij datacentra-aanbieders. TelecityRedbus en KPN ontkennen dat de beschikbaarheid in hun centra op dit moment problemen geeft. SARA onderschrijft dit wel. "Het klopt dat er storingen zijn geweest die klanten troffen. Dat is een heikel punt, omdat bedrijven veel afhankelijker geworden zijn van het goed functioneren van hun ict-apparatuur in het datacentrum", aldus Heemskerk. Hij schrijft de storingen toe aan de stroomconfiguratie van het desbetreffende datacentrum. Door omstandigheden viel de computerapparatuur van klanten uit doordat noodstroomvoorzieningen niet voldoende vermogen konden leveren. Bij de SARA-nieuwbouw worden alle stroomvoorzieningen dubbel uitgevoerd, ook de noodstroom.

Schlosser bestrijdt dat de bestaande centra een minder dan gemiddelde beschikbaarheid hebben. "De TelecityRedbus centra zijn zeker niet verouderd. Ze voldoen nog steeds aan de tier 3-eisen van het Amerikaanse Uptime Institute zoals deze in 1995 zijn opgesteld. Dat betekent dat deze centra 99,98 procent van de tijd hun werk goed doen. Een in alle details dubbel uitgevoerde stroomvoorziening in het datacentrum verhoogt de beschikbaarheid met een honderdste procent - drie minuten in plaats van 26 op jaarbasis. Het vergt veel investeringen om de tier 4-limiet te halen. Dat zal de klant tienduizenden euro's meer gaan kosten", zegt Schlosser. Alias van KPN stelt dat afnemers veel meer hebben aan plaatsing van hun apparatuur in twee verschillende centra die door middel van datareplicatie elkaars werk kunnen overnemen mocht één van de twee het om wat voor reden dan ook begeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

365*24*60=525600 minuten per jaar.
99,98% up is 0,02% down = 105 minuten en 7,2 seconden.
99,99% up is 0,01% down = 52 minuten en 33,6 seconden.

Genoemde minuten in laatste alinea kloppen niet.

Dit probleem is een goed voorbeeld van het onvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven om te innoveren. Het energie verbruik van bestaande conventionele technologie wordt in het artikel geextrapoleerd en er wordt tot tig decimalen achter de komma uitgerekend dat dit een probleem is.

Als door de rekencentra massal wordt overgeschakeld op optische techniek kan het energie probleem in 1 klap worden opgelost. Maar dan moet er wel even nagedacht worden natuurlijk. Gelukkig hebben wij dit al gedaan...

Een voorbeeld van een operationele Informatie Exchange, ontworpen als een energie systeem is te vinden op de URL http://docs.google.com/Doc?id=dds86766_0drrp6t

Een introductie voor de theorie hoe een Informatie Systeem ontworpen kan worden als een Energie Systeem is te vinden op http://docs.google.com/Doc?id=dds86766_10cxpm7g

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-12T08:53:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.