Managed hosting door True

Vrouwen verdeeld over werkomstandigheden ict

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de vrouwen in de ict vindt dat er in hun 'bedrijfstak' een machocultuur heerst en dat ze benadeeld worden ten opzichte van hun mannelijke collega's. De andere helft vindt het juist een prettige werkomgeving.

Bijna de helft (46,9 procent) van de vrouwen in de ict vindt dat er in de sector een machocultuur heerst. Dat zegt wervings- en selectiebureau IT-jobs na onderzoek onder 64 vrouwen, werkende in de ict naar de werkomstandigheden in de ict. "Pas toen we erover gingen praten kwamen we erachter dat er toch wel sprake is van een macho-cultuur. Het is wat meer verstopt dan vroeger en kennelijk zijn we er ook zo aan gewend geraakt, dat we onbewust geleerd hebben er mee "te dealen", zegt Dorien van der Burg, senior informatie-analist. "Mijn ervaring is dat mijn mannelijke collega's het juist leuk vinden om te helpen als ik hulp nodig heb. Ook vinden ze het leuk om vrouwelijke collega's te hebben. Ik krijg ook opdrachten die bij mijn profiel passen", zegt Siu Mey Wong, junior applicatieontwikkelaar bij Ceaser Group.

Mannenaangelegenheid
Ook voelt meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen zich vaak negatief gediscrimineerd ten opzichte van mannen. Dat uit zich, volgens de vrouwen, onder meer door een lager loon, maar ook door gebrek aan erkenning door mannelijke collega's. "Soms heb ik het gevoel dat mannelijke collega's binnen het vakgebied eerder serieus worden genomen", zegt Wendy Oude Nijeweme - d'Hollosy, zelfstandige webdesigner. "Mannen in een vrouwenwereld worden ook als ‘anders' herkend, maar op een manier die prettiger voor hen is: zij worden niet buitengesloten, maar nemen vaak een centrale positie in", zegt Carolien de Neeve van de VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Bovendien is het voor vrouwen in een mannenomgeving lastig om de bedrijfscultuur eigen te maken, omdat dit voornamelijk via het informele circuit gebeurt, meestal ook een mannenaangelegenheid waar vrouwen niet makkelijk bij betrokken raken. Christel Smit, directeur van LANtrust: "Ik denk dat mijn mannelijke collega's benadeeld werden ten opzichte van hun vrouwelijke collega's. Ik kan niet anders concluderen dan dat het vorige bedrijf waarvoor ik werkte mij van alle kanten volledig de mogelijkheden heeft gegeven om mijn zware baan als consultant te combineren met mijn taken als moeder".

Gestimuleerd
Meer dan driekwart van de vrouwen in het onderzoek van IT-jobs gaf aan zich niet gestimuleerd te voelen om een ict-opleiding te zoeken. "De eerste keer dat ik iets over computers hoorde was van een aardrijkskundeleraar, die er zeer negatief over was. Computers zouden zeer gevaarlijk zijn, omdat ze daar alle gegevens van je in op konden slaan", zegt Oude Nijeweme - d'Hollosy. Van der Burg: "Mijn schooltijd is al weer een flinke tijd geleden (20-30 jaar), en toen was er nog geen sprake van aandacht voor de ict-branche, ook niet voor de jongens". "Het vakgebied ict en de ict-opleidingen worden in de voorlichting in het voortgezet onderwijs vaak direct gekoppeld aan techniek. Voorlichters zijn ook veelal mannen en vaak kennen zij geen vrouwen die in de ict werken", zegt de Neeve. Het expertisebureau heeft ter ondersteuning verschillende initiatieven ontwikkeld, onder andere de rolmodellendatabase Spiegelbeeld, met vrouwen die ondermeer werken in de ict en bij voorlichtingen kunnen worden ingezet en Ict-STER (EQUAL-project).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Inmiddels werk ik zo'n 9 jaar als vrouw in de IT-wereld en het bevalt me enorm. Het werk is interessant, ik kom veel leuke mensen tegen en naast achter een computer zitten is een soft-skill als communiceren echt belangrijk in mijn vak. Ik heb n keer last gehad van een machocultuur en dat werd onmiddelijk door de directeur de kop in gedrukt, maar verder super-collega's. Ik snap niet goed waarom er zo weinig vrouwen in de IT werken. Dames, waar blijven jullie?

Hier nog een vrouw, ik ben het met Marjolein eens. Ik heb de indruk dat veel mannen het wel gezellig vinden om er een vrouw bij te hebben.
Ik heb wel een beetje het gevoel dat je als vrouw minder snel bij dingen betrokken wordt. Maar dat lijkt mij geen boze opzet van de mannen, het is volgens mij eerder zo dat vrouwen soms wat te bedeesd en afwachtend zijn, terwijl mannen meer gewend zijn om initiatief te nemen. Dat geldt trouwens in veel andere bedrijfstakken ook.

ICT macho cultuur? Hoe kom je erbij ;-)
"Kennis is macht, kennisen is machtiger, certificaten zijn the "holy grail".
Wie zou dat uitgevonden kunnen hebben, ongetwijfeld een man!

Vrouwen in de ICT.. ja graag en meer.. in de verhouding 50-50 misschien.
Laten we wel zijn, dames en heren verschillen van elkaar in velerlei opzichten. Qua innerlijk en uiterlijk. Qua body & brain. Vrouwen zijn nu immers - by default - beter in samenwerking en communicatie.
En als deze verschillen - goed gemanaged - in een team samenwerken is het een genot om er aan deel te mogen nemen.
Echter zijn vele mannelijke ego's niet altijd bestand tegen de aanwezigheid van goed geschoolde en even getalenteerde vrouwelijke collega's. (ouch.. that hurts..)

Kom op ladies!
"Behind each great man, there is an even greater woman.. supporting him! (because he could not make it on his own ;-P")
"It is a man's world.. but it would be nothing without a woman or a girl"
Tijd om hier eens een einde aan te maken en elkaar als gelijken te gaan zien en behandelen. Kom op ict-mannen show your feminine side and share the knowledge, workload AND nJoy the pleasure @ the workfloor

[Gestimuleerd:]
Wat dat betreft leven we nog steeds in de middeleeuwen.. de vrouw voor het huishouden en man voor inkomsten toch? Maar dit is niet alleen zo in de ict-industrie, dat zit nog door de gehele samenleving heen, als je het mij vraagt.

Waarom zouden vrouwen - met een passie voor ict - zich nog langer afhankelijk en ondergeschikt laten maken van de mannelijke
collega's, bedrijfsculturen, regels.
Is dit een leuke idee om een ict-branche met uitsluitend vrouwelijke ceo's op te richten? een bedrijfstak oprichten waar (bijna) alleen (maar) vrouwen in de ict werkzaam zijn..
Wat dacht u van:
- "100% Pure ICT business logic rulezz".
- Female coded software?"
- "Girlpowered system admin tools"
We hebben al "Lady mobieltjes", dus wat houd u nog tegen Dames?
Zeker weten dat "Lady_Ware" of "Woman_ware" (hard en soft) (TM) :-) een andere en verfrissende wind door macho ict land zal doen
waaien :-)
Juist vanwege het principele innerlijke verschillen in denken en doen tussen de sexes :-)

"Love is NOT 0 OR 1"
"Love is fuzzy, AND equal"

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.