Managed hosting door True

It-sector groeit harder dan Nederlandse economie

De it-sector groeide in 2006 boven verwachting met 4,9 procent. Het segment software groeide in de zakelijke markt zelfs met bijna 7 procent.

De groei van de it-sector is meer dan de gemiddelde economische groei van Nederland, die naar verwachting uitkomt op 3 procent. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging ICT~Office. De softwaresector groeide voornamelijk door de toenemende vraag uit het mkb en de innovatieve ontwikkelingen in de zorg.

De hardware- en dienstverleningssector laten over 2006 groeicijfers zien van respectievelijk 3,3 en 5,5 procent. Er zijn meerdere redenen voor de groei van de hardwaresector, zegt Ted van Hintum, woordvoerder van ICT~Office. Onder andere is er een toename in het server gebruik en zijn er het afgelopen jaar meer laptops verkocht, omdat bedrijven de voordelen van mobiel werken hebben ontdekt. "Ook zie je dat bedrijven steeds meer digitaliseren en dat zorgt voor een toenemende vraag naar opslag. Verder worden er veel verouderde printsystemen vervangen door multifunctionele machines", aldus van Hintum.

De toenemende groei in de dienstverleningssector is voornamelijk toe te schrijven aan de bedrijven die door de groeiende economie meer ruimte krijgen om te investeren. "Bedrijven proberen steeds meer oplossingen te integreren, waardoor ze efficiënter kunnen gaan werken. De extra mensen zijn nodig door de complexiteit van de projecten", zegt van Hintum. Ook de vereenvoudiging van bedrijfsprocessen, de vraag naar software om deze bedrijfsprocessen in te richten en het doorzetten van de uitbestedingstrend geven de dienstverleningssector een extra groeistimulans.

De verwachting is dat de it-sector ook in 2007 harder groeit dan de gemiddelde economie. ICT~Office verwacht een gemiddelde groei voor de it-sector van 4,3 procent. De hardware-, software en dienstverleningssector worden ingeschat op een groei van respectievelijk 2,6, 6,4 en 4,5 procent.

Voorzitter van ICT~Office Henk Broeders maakt zich zorgen over de krapte op de it-arbeidsmarkt. De brancheorganisatie verwacht, als de groei doorzet, in 2010 een tekort van 10.000 mensen. "Maar deze cijfers zijn nog aan de voorzichtige kant. Als we naar de bij ons aangesloten bedrijven kijken, kan het zijn dat de vraag hoger ligt. We doen daar nog onderzoek naar", zegt van Hintum.

De cijfers van ICT~Office zijn de voorlopige cijfers over de groei in de it-sector. Voorlopige cijfers over ondernemingen in de telecomsector en in de kantoortechnologie zijn nog niet beschikbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit heeft te maken met het feit dat ICT is aan het raken op de achtergrond bij grotere bedrijven terwijl het aan het treden op de voorgrond bij kleinere bedrijven (denk aan de beschikbaarheid en betaalbaarheid van ERP systemen voor kleinere bedrijven zoals MS Dynamics). In beide gevallen besteden bedrijven hun automatisering uit aan ICT bedrijven van alle soorten. Bij kleinere bedrijven is er een gebrek aan ICT-kennis and bij grotere bedrijven is er juist een trend om "het management van non-mission critical systemen" en "hardware and user support taken" uit te besteden.... dit allemaal dus in voordeel van ICT-sector terwijl de automisering afdelingen bij bedrijven steeds kleiner worden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-30T11:35:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.