Managed hosting door True

Lage prijs verkleint illegaal softwaregebruik niet

Ook al zou een legitieme versie van Microsoft Office* maar 20 euro kosten, dan nog zouden slechts weinig mensen de moeite nemen hun illegale versie er door te vervangen. Dit is de opmerkelijke conclusie van intern onderzoek van Microsoft.

De softwaregigant onderzoekt continu nieuwe manieren om illegaal gebruik van zijn producten te verminderen. 70 tot 80 procent van de consumentenmarkt schijnt namelijk een gekopieerde versie van Office op pc of laptop te draaien. Ook in de Nederlandse zakelijke markt gebeurt dit vaak. De Business Software Alliance (BSA) becijferde een halfjaar geleden dat zo'n 30 procent van de zakelijke software illegaal is. Volgens Hans van der Meer, productmanager bij Microsoft Nederland, is het opmerkelijk dat een lagere prijs niet tot meer aankopen leidt. "Ons onderzoek toont aan dat het dus niet uitmaakt of Office 200 euro of maar 20 euro kost." Deze prijsinelasticiteit staat dwars op een veelgehoord argument. Veel mensen denken dat er meer legale Office-gebruikers zouden zijn als de software niet zo duur zou zijn.

Ondertussen gaat Microsofts zoektocht gewoon door. Het bedrijf experimenteert voornamelijk met pay-as-you-go modellen, met een maandelijkse vergoeding. Zo kun je in Zuid-Afrika, Mexico en Roemenië momenteel de software huren voor ongeveer 15 euro per maand. En in Italië is Office gratis verkrijgbaar bij een tweejarig maandabonnement van een tijdschrift. Ook probeerde Microsoft enkele van zijn producten tegen maandelijkse vergoeding beschikbaar te stellen via een hosted omgeving (Citrix). Tot nu toe is geen van de experimenten succesvol gebleken.

Ook op de Nederlandse kleinzakelijke markt bood Microsoft korte tijd een dergelijk pay-as-you-go model als proef aan. Van der Meer: "Het was geen succes. Wij Nederlanders willen alles liever in een keer aanschaffen. We hechten veel waarde aan de voorspelbaarheid van de kosten. En dat heb je nou eenmaal minder met een constructie waarbij je in termijnen betaalt." Bovendien zit er voor zakelijke gebruikers een belangrijk fiscaal nadeel aan een abonnement.

Microsofts Van der Meer zegt dat de zakelijke markt minder illegale kopieën van Office gebruikt dan de consumentenmarkt. "Bedrijven weten dat Microsoft de softwarecontroles voornamelijk op hen toespitst. Tegelijkertijd weten consumenten dat wij hen onberoerd laten en dat ze dus geen risico lopen met een illegale Office." Toch zal het bedrijf blijven zoeken naar een manier waarop meer bedrijven en consumenten Office legaal gebruiken. Maar misschien duurt het dus nog even.

*) Eerder werd hier Microsoft Windows gemeld. De uitspraken van Hans van der Meer hadden betrekking op Microsoft Office.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vreemd onderzoek, in mijn beleving alleen maar opgeworpen om de vele negatieve reacties inzake de prijsstelling, o.a. in Europa tegen te gaan. Temeer als je bedenkt dat Microsoft om redenen van illegaliteit alleen al in Azie haar OS systemen voor een fractie van de prijs ten opzichte van de prijzen in Europa in het verleden heeft aangeboden om uberhaupt voet aan de grond op deze markt te krijgen. Waarbij mede het doel van Microsoft was: bestrijden van illegaliteit op deze markt met behulp van een legaal (goedkoop) te verkrijgen Microsoft OS variant. Een volledige XP Home/Prof werd geloof ik om die reden voor slechts 40 us-dollar in Azie aangeboden. Nu Vista uitgekomen is, vraag ik me dan ook af wat Microsoft nu voor deze markt als aanschafprijs in rekening brengt en dan nog eens met deze stelling komt...

Duidelijk een test vanuit Microsoft zelf. De drempel om illegaal te gebruiken zou bij lagere kosten van Office (consumentenmarkt) in combinatie met de huidige veiligheidsmeldingen veel meer gebruikers aanleveren. 20 euro wordt zoiets voorlopig nog zeker niet, maar het zou voor 80% van mijn klanten de reden zijn om het WEL aan te schaffen.

Nou voor 20 euro zouden veel mensen toch wel overstappen :) het is natuurlijk altijd beter dan 300/400 euro :)

Ik ben het met deze stelling niet eens. Voor 20 of 30 euro zou ik zeker een legale versie aanschaffen. Nu kan ik dit via het upgradeprogramma van Microsoft ook voor 20 euro verzendkosten krijgen en heb dat ook onmiddelijk gedaan. Ipv 220 betaal ik nu dus 20 euro.

Dus vraagt men maar een schandalige prijs ervoor. Ik begrijp niet dat een netwerk/disk operating system zo uit de hand kan lopen, qua grote en qua prijs.

Vista vraagt al een high end pc en dat alleen om dat je je disken wilt benaderen en het internet? Ik denk dat ze de laatste tijd de plank mis slaan.

"Ons interne onderzoek toont aan dat het dus niet uitmaakt of Windows 200 euro of maar 20 euro kost." Welk onderzoek was dat?

"Deze prijsinelasticiteit staat dwars op een veelgehoord argument. Veel mensen denken dat er meer legale Windows-gebruikers zouden zijn als het besturingssysteem niet zo duur zou zijn."
Voor 20 euro per stuk maak ik alles legaal thuis.

Maar gezien de performance en de verplichting van steeds te moeten upgraden vind ik het gewoon te kostbaar om 200 euro per machine te betalen en dan vervolgens ook gewoon geen ondersteuning te krijgen van M$.

Als ze XP op de markt brengen voor 20 euro en dat je *dan* geen directe ondersteuning zou krijgen is dat geen enkel probleem.
Maar voor een OEM 150 euro te betalen en dan geen ondersteuning krijgen, valt zwaar tegen.
Je kunt inderdaad ook de retail versie kopen, die kost nog meer, maar dan mag je M$ 2x supportissues laten oplossen.
Alleen krijg je geen geld terug als je daar dan weer gebruik van maakt.

Maar het is nog eenvoudiger: M$ VS wil vaste bedragen ontvangen voor Windows en Office en wil van geen wijken weten.
Behalve toen ze in Azie zouden verliezen, omdat de overheden Linux gingen promoten.

Voldoet hun onderzoek wel aan de eisen van een gedegen onderzoek?
Of is de uitslag door de opzet 'gestuurd door de verwachtingen'.
Er zijn m.i. erg veel argumenten voor een legaal pakket:
De tijdsbesparing door de mogelijkheden die direkt van Microsoft komen, zoals automatische updates en snelle gratis upgrades. Je hoeft dus niet meer voor ieder wissewaje naar de 'buurman'. De hoeveelheid tijd die gaat zitten in het aanmodderen met illegale exemplaren is astronomisch.
Alle voordelen, ook al gaat het om een 'lekke schuit die onderweg afgepompt en gedicht wordt, steeds zwaarder wordt en slechter door het water gaat', zullen door het dalen van de prijs steeds meer ondersteund worden. Als ik geen scrupules had zou ik een cd'tje echt niet meer kraken en kopieren als ik ze voor een schappelijke prijs kon kopen, -pure economie-.

Als ik nuttige software kan kopen voor rond de 20 euro koop ik deze. Ik hou niet van illegale software. Als software duur is ga ik op zoek naar goed te gebruiken freeware. Ik geef nooit meer dan 70 euro uit aan software.

Ik vind het aan te bevelen om een legale versie te gebruiken, je krijgt de updates en allerlei speciale tools die men kan geberuiken. En andere mogelijkheid is dat de updates via een blad of ander kanalen ophaald bijvoorbeeld Chip, PC World of Computer Bild. Voor informatie geeft je altijd geld uit, waarom hebben we dan internet, informatie. We proberen het altijd goedkoop te houden. (Hollanders en Co ) Okay, er wordt wel een game gehaald van 50 Euro of een brandprogramma, maar als het niet loopt op XP of een ander OS dan wordt toch naar een ander besturing systeem gezocht het maakt niet wat het dan kost. Kijk eens in de spiegel wat we wekelijk doen, of nou voor of tegen MS of Mc of Linux bent je het het ze nodig. De ander programma`s van ons moeten compatable zijn, het is anders om. succes met jullie gedachten.

Dit (eigen) onderzoek is gericht op puur eigenbelang van Microsoft, ik geloof er geen bal van dat "een lagere prijs niet tot meer legale aankopen leidt". Enige dat M$ hiermee wil bereiken is het creeren van (doorzichtige) argumenten om (BREIN) controles te intensiveren en de belachelijk hoge prijzen te justificeren. Ik vind het waanzin dat ze hier al zo lang mee wegkomen.

Meer dan 20 euro is zo'n massa product ook niet waard, maar ik denk dat de overgrote meerderheid het voor die prijs zou kopen in plaats van met gekopieerde zaken aan de slag te gaan.

Het lijkt er toch sterk op dat dit onderzoek niet goed uitgevoerd is, ik zou onmiddelijk al mijn illegale versies vervangen voor een legale bij een kostprijs van 20 eure en zo ook mijn collega's, vrienden etc. de huidige full versions zijn gewoon belachelijk hoog geprijst. Ik durf te wedden dat bij een lage aanschaf prijs het aantal illegale kopieen drastisch zou verminderen. Misschien blijft de winst hierdoor gelijk door de lagere verkoop prijs maar waarom zou je nog gaan zitten prutsen met een illegale versie als bijna iedereen om je heen gewoon een legale versie heeft.

Onderzoek? Een politiek spelletje eerder! Kijk naar de verontwaardigde reacties. En ja, ook ik zou voor 20 euro een legale versie van Windows kopen.

Wat een onzin, als Windows Vista 20 euro zou gaan kosten hoeft ik niet 2 keer na te denken om een legale versie te kopen, alleen al zou ik het doen om af te zijn van uitgesloten te worden van up-date`s en ondersteuning.

Je koopt Windows Vista voor ruim 300 euro en toch loop je tegen fouten aan, hardware die niet goed wil werken, en om de zoveel tijd moeten er gaten gedicht worden ....

Het is gewoon nooit goed genoeg bij Microsoft, ze zijn vroeger groot geworden doordat mensen juist van elkaar gingen kopieren (zie de dos tijdperk).Ik roep hard, als ze de prijs ook voor de gewone man betaalbaar maken koopt iedereen een versie.
En als iedereen zo`n versie kan betalen, kan Microsoft zich beter gaan richten op een fatsoenlijk stabiel programma programmeren in plaats met bezig zijn om miljoenen te investeren in beveiligen van zijn software.

Dit lijkt verdacht veel op al die cost-of-ownership (Wndows vs. Linux) onderzoeken die altijd in het voordeel van Microsoft uitvielen, totdat iemand ontdekte dat deze onderzoeken allemaal, zonder uitzondering, door MS gesponserd waren. Het eerste onafhankelijke onderzoek liet juist zien dat Linux het met gemak won, helaas meteen een door de EU aangevraagd onderzoek en dus ook niet weerlegd.

De tweakers poll over dit onzinnige onderzoek:
http://tweakers.net/etc/?Action=Poll&ID=787

Wat een complete nonsens, voor software van rond 20 euro tot max 50 euro, zou ik al dat illegale gedoe niet op de hals halen. Dat is dat illegale gedoe mij echt niet waard. Er gaat over de tijd van het gebruik van de software ook nog wel eens wat mis en in geval van een legale versie is een nieuwe installatie dan een heel stuk sneller dan zijn illegale variant.
Dit verhaal van MS, lijkt mij gewoon prijsopdrijving en geeft tegelijkertijd de arrogantie van dit bedrijf weer. Hopelijk komt snel een einde aan de monopoliepositie van dit bedrijf.

Zelfs voor mijn 2 kinderen op de basisschool heb ik via www.Surfspot.nl legale windows xp draaien. Kosten 35 en 50 euro. Volgens mij wordt de uitkomst schroomlijk overdreven.

Voor een prijs van 20 euro ga ik gelijk 2 legale versies voor de kinderen aanschaffen! Het onderzoek is dus lariekoek!

We worden weer eens lekker op in de maling genomen door MS.
Onderzoek! Lariekoek!

Vroeger werden vanuit staats wegen prijzen van producten gecontroleerd.
Hoe staat de verhouding tussen kosten en opbrengst. En is dat redelijk. Helaas hebben we deze bescherming niet meer.
Natuurlijk moet een onderneming winst maken en ook mogen aandeelhouders en Bill Gates voor mij eraan verdienen.
Maar dit is zo onredelijk groot verschil !
Als alleen Bill er al een miljoen euro per uur aan verdient denk ik toch echt dat hij z'n product veeeeeeeeel te duur verkoopt.
Ook ik heb al meermalen gedacht een originele versie aan te schaffen maar 500 eu is echt te gek.
Ook al omdat je binnen een jaar alweer iets nieuws of minimaal update's nodig hebt.
Als MS 20 euro kost zou ik er niet eens over nadenken en het direct kopen.
Het probleem ligt m.i. ook heel ergens anders.
Stel dat iedereen het koopt ...
Dan zijn er veel meer mensen die MS benaderen met vragen en problemen en daarvoor moet dan weer een heel apparaat voor opgezet worden wat ook weer geld kost.
Ook vraag ik mij af of MS zover van de grond was gekomen als het niet illigaal te verkrijgen was geweest.
Sterker nog ik verdenk ze ervan dat ze zelf de "cracks" de wereld in sturen.
Het is een grote commercie boevenbende en het word hoog tijd dat de broncodes vrijgegeven worden!
Er zijn al genoeg zakken gevuld nu!


Ik stem voor Open Source Software met betaale high-quality ondersteuning.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-06T11:09:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.