Bill Gates blijft toch rijkste man ter wereld

Microsoft-topman Bill Gates heeft zijn fortuin in de loop der jaren weliswaar relatief zien slinken, maar hij is nog altijd de rijkste man ter wereld. Hij staat nu voor de dertiende keer bovenaan de jaarlijkse lijst der rijken van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

De beurskoers van Microsoft heeft de afgelopen tijd wat tegenslagen geïncasseerd. Dat betreft ook het niet aanhouden van de eerst zeer sterke groei van het aandeel. Vergeleken met vorig jaar zag Gates zijn bezit met 12 procent (6 miljard dollar) groeien tot 56 miljard dollar. De groei voor de grofweg duizend miljardairs wereldwijd bedroeg 35 procent.

Gates heeft vorige maand, net na de meting door Forbes, nog twintig miljoen aandelen in Microsoft verkocht. Hij blijft echter de grootste aandeelhouder met nog 917,5 miljoen aandelen, ofwel 9,2 procent van het mede door hem opgerichte bedrijf. Hij droeg enige tijd terug al de dagelijkse leiding over aan Microsoft-veteraan Steve Ballmer. Gates heeft onlangs zijn verdere terugtreding uitgestippeld.

Forbes' top vijf van miljardairs bestaat verder uit niet it-gerelateerde veelverdieners. De nummer twee op de Forbes-lijst is de 76-jarige Amerikaanse zakenman Warren Buffett, die ook bevriend is met de 51-jarige Gates. Buffett zag zijn fortuin 24 procent toenemen naar 52 miljard dollar.

Daarnaast bestaat de rest van de top vijf uit niet-Amerikanen. Op drie staat met 49 miljard Carlos Slim Helu (67 jaar oud), de Mexicaanse telecommogul en eigenaar van mobiel telefoniebedrijf America Movil SA. Op vier staat Ikea-oprichter Ingvar Kamprad (80) met 33 miljard. Beide bekleedden die positie vorig jaar ook al. Op vijf staat de Indiase zakenman Lakshmi Mittal (56), eigenaar van Mittal Steel.

De eerstvolgende it-miljardair is Oracle-topman Larry Ellison (62) op de elfde plaats met 21,5 miljard dollar. Investeerder Paul Allen, Microsofts andere mede-oprichter, staat op negentien met 18 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-09T11:51:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.